Wpis z mikrobloga

Przygotowywałem sobie dzisiaj wysokobiałkowy posiłek, kiedy uświadomiłem sobie dlaczego tak lubię mirków z tagu #mikrokoksy i #dieta.
Zawsze wydawało mi się, że żeby zdrowo się odżywiać (co jest nieodzowną częścią ćwiczeń) trzeba wydawać kupę kasy. Nie tylko na odżywki, to to pół biedy. Ale wszędzie gdzie się obejrzałem to zdrowe jedzenie zawierało w sobie jakieś #!$%@? składniki kosztujące fortunę. A to mięso z zająca alpejskiego, a to jakieś nasiona z fasoli paragwajskiej zbierane w czasie pełni księżyca, a to

A mircy uświadomili mi że można jeść zdrowo i tanio. Dzięki miraski za budowanie zapału do ćwiczeń i zdrowego odżywiania ()
#oswiadczenie #oswiadczeniez #mikrokoksy #wyznanie #dieta #mikrokoksy
  • 22
@PeteGlorious: No bo z jakiej racji zdrowe jedzenie miałoby być kosztowne? Bo półki "eko" w sklepach składają się głównie z drogich produktów? Przecież można odżywiać się dobrze i zdrowo nie wydając dużych pieniędzy. Wykop nawet takie rzeczy musi uświadamiać? Przesada.
@PeteGlorious: Nie zgodze sie. Zanim zaczalem cwiczyc, moje dzienne wyzywienie kosztowalo jakies 15-20zl. Teraz nie dosc, ze musze jesc dwa razy wiecej, to zarcie jest najwyzszej jakosci - juz nie kupie sobie chipsow za 3zl, 4-paka piwka na promocji czy mrozonej pizzy ( ͡° ʖ̯ ͡°) Musi byc mieso, warzywa, owoce, a to juz tak atrakcyjnie cenowo wcale nie wychodzi ( ͡° ʖ̯ ͡°
@fenixon przecież warzywa są tanie jak barszcz. Kupujesz kilo pomidorów za 5 zł i masz na tydzień. Mój dzisiejszy obiad zamknął się w 5 zł - 400g wątróbki, 250g cebuli, 200g pieczarkow, 250g kapusty kiszonej. Smaczne, tanie, mało kaloryczne i z dobrym makro
@piesnababy: z przypraw dodaję curry, paprykę ostrą i słodką, kurkumę, sól i czosnek granulowany. To chyba wszystko. Czasami wersja z ziołami prowansalskimi, ale to bez curry i kurkumy. A z warzyw nic nie dodaję, chociaż możnaby spróbować jeszcze rzucić szczypiorek i rzodkiewkę ;) Dobra opcja z tym obiadem, muszę wypróbować :D
@PeteGlorious ale rozmawiamy o twarogu, nie o serku wiejskim?

No obiad polecam. Wątróbka drobiowa jest tania w #!$%@?, a przyrządzona z cebulką wchodzi jak złoto. Ostatnio szukam zamienników dla kurzych piersi, raz, że się nudzą, a dwa, że przycebulić można.
@PeteGlorious właśnie je dzisiaj kupiłem xD
Serio, dzisiaj zauważyłem, że tak ładnie wyglądają i całkiem fajnie cenowo. W sumie miałem pisać też o tym. Fajne jest jeszcze mielone z szynki - 20g B, 5g T i 129 kcal/100g, bodaj 7 czy 8 zł

Masz jakiś przepis na te udka? Bo się zastanawiam czy jakiś gulasz zrobic, czy po prostu usmażyć i #!$%@? do sałatki