Wpis z mikrobloga

#ankieta #prawojazdy #kierowcy

Niejednokrotnie pewnie na drodze spotkaliście się z zawalidrogami, którzy pierdzą 60 na krajówce, 40 w zabudowanym. Wyprzedzacie takiego człowieka w-------i, bo prędzej nie było okazji (na naszych kochanych jednopasmówkach to codzienność). Wyprzedzacie.. a mijając człowieka widzicie beret starego dziadka, albo trwałą na głowie jego białowłosej żony.

Pewnie mało kto pomyśli, że takie zachowanie na drodze w sumie prowokuje do agresywnej jazdy (no bo nie da się jechać równym tempem za takim kierowcą) - w skrajnych przypadkach prowadząc do wypadków będących konsekwencją niekoniecznie przemyślanego, a niesionego w---------m wyprzedzania.

Jak widzicie sprawę prawka dla osób starszych ? Osób, które mają jakąś dysfunkcję umysłową ?

Chcielibyście, żeby były jakieś dodatkowe wymogi odnośnie ludzi w określonym wieku ? A może macie inne zdanie ?

Co z prawkiem dla osób starszych, albo z jakimś uszczerbkiem na umyśle ?

• Testy mające na celu sprawdzenie refleksu albo odruchów (dla 50+) 10.4% (175)
  • Testy mające na celu sprawdzenie refleksu albo odruchów (dla 60+) 50.4% (849)
  • Testy + godzina z instruktorem (żeby ten mógł ocenić zdolność do jazdy) 24.3% (410)
  • Inne ( patrz niżej ) 3.7% (63)
  • Jestem weganinem/amebą/T-rexem/nie mam rąk/sprawa mnie nie interesuje/sprawdzam 11.2% (188)

Oddanych głosów: 1685

• 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@koorekk: 50+, 60+? Przecież to są jeszcze normalni ludzie, a nie jakieś niedołęgi. Jeśli już wprowadzać takie ograniczenia, to dla starszych. Wydaje mi się, że dobrym pomysłem byłoby powiązanie tego z przejściem na emeryturę, bo to się często wiąże z zaprzestaniem regularnej jazdy samochodem.
  • Odpowiedz
@JezykiFormalneZlozonoscObliczeniowa:
No jak taki w--------i dzwona w kogoś z naprzeciwka to można go co najwyżej po "resztkach" poklepać jak się go będzie skrobać z asfaltu.. Ale nie raz widziałem jak jechałem za jakimś regulatorem. A za mną jakiś człek w fajniejszej furce i macha łapami jak ośmiornica po przyłożeniu napięcia do macek..

Nie jeden się w----i i depnie żeby wyprzedzić 3 czy 4 przed nim..

Edit. @drogomir Ty patrz..
  • Odpowiedz
@koorekk:

Według mnie najgorsi są debile co to wyprzedzisz takiego a on zaraz wybija się z transu, daje gazu i myśli że to gran turismo, próbując ponownie cię wyprzedzić. K---a jak mnie tacy ludzie denerwują. Najpierw jedzie normalnie, spokojnie, powoli, ktoś go wyprzedza bo chcę jechać trochę szybciej, a temu się włącza tryb "co to, ty mnie wyprzedzasz hultaju, o ci pokaże!".
  • Odpowiedz
@Jurigag: o dostosowywaniu wieku, spostrzegawczości, refleksie itp. :
#truestory
miejscowość obok, starszy człowiek wyjeżdżał traktorem z podporządkowanej, przed skrzyżowaniem wyszedł z traktora spojrzał w lewo, spojrzał w prawo, nic nie jechało więc wsiadł i ruszył - zginął na miejsc.
  • Odpowiedz
@sid127: no tak, zapomniałem - jeszcze powinno się korzystać z mózgu, w sumie racja, niektórzy w tym wieku mogą przestać z niego korzystać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jurigag: racja, a do tego mają ważne prawo jazdy i z niego korzystają.
tak, jak obecnie prawko wydawane jest na max okres 15 lat, tak im człowiek jest starszy ten okres powinien być skracany.
  • Odpowiedz
@sid127: wiesz nie powiem że nie - ale według mnie nie powinno być dodatkowych testów jakiś na refleks, powinno to wyglądac normalnie jak u każdego innego
  • Odpowiedz
@Jurigag: dodatkowych może i nie ale widziałem już starsze osoby, które nadal jeździły, a moim zdaniem już nie powinny.
Ostatnio rozmawiałem z starszym panem, na temat odcinkowego pomiaru prędkości, facet powiedział, że jeździ tam 30km/h, mówię mu że powolna jazda również stwarza niebezpieczeństwo na drodze co mówili nawet w TV (policja apelowała, żeby jeździć szybciej). Nie przekonałem go argumentacją, że większość uczestników drogowych ma jakieś zajęcie i woli spędzić czas
  • Odpowiedz
@saltacme: Dziś bardzo ciężko jest dostać prawo jazdy, a bardzo łatwo je stracić, zwłaszcza w pierwszym roku bycia kierowcą. Wydaje mi się, że dzisiejsi młodzi kierowcy podchodzą do tego bardziej na serio.

Jezdnia jest demokratyczna - ma prawo jechać osoba, która ma prawko tydzień, rok, 40 lat, a obowiązkiem każdego jest bezpieczna jazda. Moim zdaniem większe niebezpieczeństwo stwarza ktoś, kto jedzie za szybko niż za wolno (oczywiście nie na autostradach
  • Odpowiedz
@oooomakarena: doskonale wiem jak wyglada zdobycia prawa jazdy aktualnie, bo jestem jego posiadaczem od niedawna - zdałem mimo wszystko za pierwszym razem.
To co robią kierowcy w większych miastach (Wrocław, Łodz) to aż sie nie mieści w głowie. Ile to razy miałem niebezpieczna sytuacje wymuszenia czy zajechania drogi, to juz nie zliczę, tak jak wkraczający piesi na jezdnie.
Dlatego tez uważam, ze jeździć należy z głową, a nagabywanie do szybszej
  • Odpowiedz
@koorekk: A ja jeżdżę powoli, bo mam od niedawna auto, nie czuję się pewnie za kierownicą. I zdaję sobie sprawę, że to może irytować ludzi, którzy pół życia spędzili za kółkiem, ale -- ja chcę dojechać cały i zdrowy, i nie mam zamiaru być przyczyną jakiegoś zdarzenia na drodze.
  • Odpowiedz
Najgorzej jak debil przyspiesza w trakcie wyprzedzania go. K---a to już w ogóle powinno być karalne.

@PranieMuzgu: to jest karalne, ale jak za Tobą nie jedzie radiowóz to ciężko udowodnić(zresztą w tym przypadku mało kto wyprzedza :)). Wiem doskonale o czym mówisz, znam z praktyki aż za dobrze i również uważam, że to jedna z najbardziej nieodpowiedzialnych rzeczy, jakie może z siebie wykrzesać mierny kierowca.
  • Odpowiedz
@koorekk:

Mój dziadek miał Alzheimera i prowadził auto. Gdy rodzina pytała się lekarza czy można dziadkowi jakoś zabrać prawko aby nie jeździł samochodem, albo żeby lekarz jakoś zakazał prawnie czy coś, to dowiedzieli się, że nie da się, dopiero musi wypadek jakiś zrobić...
  • Odpowiedz