Wpis z mikrobloga

Dobra, nadszedł czas na przepis na mojego kurczaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wybaczcie spóznienie, ale dopiero wróciłem do domu.
Stworzyłem go bez uprzedniego przeglądania przepisów, czytania książek o łączenie smaków, czy innych cudów na kijów. Proporcje mogą się trochę nie zgadzać, bo nie ważyłem wszystkiego.

Potrzebujemy:

-2 ząbków czosnku
-dużą cebulę (moim zdaniem można dodać i dwie, ale napiszę zgodnie ze wcześniej zrobioną wersją)
-dwa średnie pomidory
-mały brokuł
-cukier
-chilli, imbir w proszku
-300g piersi z kurczaka
-azjatycki sos śliwkowy/ można zamiast tego dać powidła śliwkowe i sos sojowy
-ryż

Dobra, przystępujemy do działania.

Kurczaka kroimy w średnią kostkę, dodajemy dwie łyżki sosu lub powideł i sojowego, posypujemy imbirem i odstawiamy do zamarynowania. Im dłużej, tym lepiej, w moim przypadku było to jakieś 10min.
Wstawiamy wodę na ryż i brokuła. Po zagotowaniu wrzucamy na odpowiednio 12 i 15min.
Czosnek kroimy w plasterki, cebule w dużą kostkę.
Rozgrzewamy na patelni dowolny olej, ja użyłem kokosowego.
Podsmażamy czosnek, aż leciutko zbrązowieje na brzegach, wtedy dodajemy cebulę.
Obieramy pomidory i siekamy.
Po minucie posypujemy cebulę odrobiną cukru i smażymy przez kolejną minutę.
Następnie dodajemy na patelnie kurczaka i pomidory.
Pomidory puszczą wodę, wszystko zacznie się powoli dusić.
Dosypujemy wtedy chilli- wedle uznania.
Po ugotowaniu odsączamy brokuł i odrywamy różyczki. Dodajemy je na patelnie.
Dusimy wszystko pod przykryciem, 15-20 minut. Nie wiem jak wpłynie na to wydłużenie czasu.
Podajemy z ryżem, smacznego! ()


#foodporn #gotujzwykopem #przepisy
  • 54
@losBamberos88: Też z początku wychodziłem z takiego założenia co do czosnku. Niedawno znajomy, który jest kucharzem pokazał mi, że można inaczej. Podsmażasz go na niewielkim ogniu, ale dajesz mu zbrązowieć na wierzchu. Uwolni więcej smaku i nie będzie gorzki. Tylko nie możesz go wtedy kroić drobno.
Co do posypywania cebuli cukrem... Ciężko mi powiedzieć co to właściwie daje. Tego również dowiedziałem się od ów kumpla, ale smakowo zdecydowanie na plus.
Cukru
Dzięki! Chętnie poczytam, może w końcu urozmaicę swoją kuchnię ;)
Ja w sumie mam dwa przepisy na kurczaka -d dwóch lat wciąż te same. Jeden na słodko - wszystko co ma słodki posmak wrzucam na patelnię z kurczakiem, drugi na ostro- wszystko co ma ostry posmak wrzucam z kurczakiem na patelnię ;) Może najwyższy czas coś zmienić
@Kieres: > Kurczaka kroimy w średnią kostkę, dodajemy dwie łyżki sosu lub powideł i sojowego, posypujemy imbirem i odstawiamy do zamarynowania. Im dłużej, tym lepiej, w moim przypadku było to jakieś 10min.

Dłużej to ja sram niż tym marynujesz mienso, po #!$%@? taka marynata.
@Kieres: jeszcze się kolega musi poduczyć tych kurczaków, ja cycki od 12 lat smażę :D
Po pierwsze do marynaty to spokojnie i na 3h można zapakować.
Po drugie, kolega @dziubeQ dobrze Ci napisał - na drugiej patelni na ostro gorącym tłuszczu (zanim dasz tłuszcz to ją rozgrzej konkretnie) zesmaż kurczaka na brązowo. Wysoka temperatura jest potrzebna, żeby dostał koloru ale nie zdążył się wysuszyć. Pierś inaczej jest bez smaku. Istotne, żeby