Wpis z mikrobloga

#programowanie #angularjs #javascript
Mam dwa services, jeden obsługuje logowanie, drugi służy do konsumowania api restowego. Po pierwsze czyt takie rozwiązanie jest prawilne? A po drugie jak ogarnąć moduły? Załóżmy, że mam trzy, jeden od strony logowania a drugi od głównej strony aplikacji i trzeci, na którym są te serwisy. Teraz jeżeli do dwóch pierwszych modułów wstrzyknę ten trzeci to będę miał dostęp do tych serwisów, czy muszę wstrzykiwać każdy serwis osobno? Czy w ogóle tak to powinienem zrobić? Nie mogę nigdzie znaleźć takiego czegoś bo wszędzie w przykładach jeden moduł, jeden serwis i nic więcej.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@franczi: serwisy wstrzykujesz osobno. Moduły służą do budowania drzewa zależności i wg mnie należy to robić kluczem semantycznym. Czyli u Ciebie serwis od logowania wrzuciłbym do modułu logowania, a dla serwisu do REST-ów zrobiłbym oddzielny moduł. Ale to tylko jedno z podejść.
  • Odpowiedz
@franczi:

jeden obsługuje logowanie, drugi służy do konsumowania api restowego. Po pierwsze czyt takie rozwiązanie jest prawilne?

co to znaczy drugi służy do konsumowania api
  • Odpowiedz
@h5n1: Ogólnie to chcę sobie po prostu obudować komunikację z api serwera. Wszystkie GET i POST w jednym miejscu. Wymyśliłem, że mogę to zrobić po prostu jako service. Ale sam nie wiem czy to jest dobry pomysł.
  • Odpowiedz
@franczi: I co wtedy jak kilka endpointow z tego service chcesz użyć w module logowania? Lepiej będzie wyglądało jak zrobisz taki serwis z endpointami do logowania w module logowania. Wtedy łatwiej Ci taki moduł będzie użyć w innych projektach.

Jak mały projekcik - Twój sposób jest spoko. Przy większych projektach polecam powyższy sposób, bo się zaciukasz :P
  • Odpowiedz
@h5n1: To ma być obsługa endpointów niezwiązanych z logowaniem, odczyt, zapis z bazy. Endpointy od logowania są w serwisie od logowania.
  • Odpowiedz
@h5n1: > Jak moduł który ma dwa services wstrzykniesz do innego modułu to nic już nie musisz wstrzykiwać żeby zacząć używać tych dwóch services.

Zrobiłem taki mały test i nie działa:
angular.module('App', ['Services']).controller('Ctrl', function($scope) {
$scope.get1 =
  • Odpowiedz
@h5n1: Dobra, pewnie miałeś na myśli, że do samego modułu wystarczy wstrzyknąć moduł, ale już dalej, na przykład w kontrolerze trzeba podawać konkretniejsze informacje.
  • Odpowiedz