Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
![Alzena](https://wykop.pl/cdn/c0834752/c559f891eb6283eb7b9b3d7e22e192b9066b066f73357287273f5b3e37c4ec0f,q60.jpg)
Alzena +39
Kilka pytań do osób na #neet.
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Dzisiejszy #lunchbox do pracy
➊ Ryż brązowy na mleku z wanilią, żurawiną, jabłkiem i migdałami;
➋ Pasztet z soczewicy, świeże warzywa, chleb pełnoziarnisty;
➌ Burgery z indyka, kasza jaglana i pieczone warzywa;
➥ Łączny czas przygotowania: ok. 1h15 min
➥ Koszt produktów w 1 zestawie: 14 zł/3 posiłki/osobę;
➥ Ilość kalorii w 1 zestawie: 1448 kcal;
➥ białko 89,2 g;
➥ tłuszcze: 50,6 g;
➥ węglowodany 172,3 g;
➥ błonnik 22,9 g;
Rozkład kalorii i makroskładników na posiłki:
➊ Ryż brązowy na mleku z żurawiną, jabłkiem i migdałami;;
➥ Białko 15,6 g ➥Tłuszcze 16,8 g ➥ Węglowodany 84,2 g ➥ Błonnik 10 g ➥ Energia: 514 kcal
➋ Pasztet z soczewicy, świeże warzywa, chleb pełnoziarnisty;
➥ Białko 17,3 g ➥Tłuszcze 14,4 g ➥ Węglowodany 53,3 g ➥ Błonnik 7,3 g ➥ Energia: 404 kcal
➌ Burgery z indyka, kasza jaglana i pieczone warzywa;
➥ Białko 56,3 g ➥Tłuszcze 19,4 g ➥ Węglowodany 34,8 g ➥ Błonnik 5,6 g ➥ Energia: 530 kcal
➊ Ryż brązowy na mleku z żurawiną, jabłkiem i migdałami.
Składniki: 2 porcje
✔ 80 g ryżu brązowego;
✔ 500 ml mleka;
✔ 2 garści żurawiny suszonej
✔ 1 jabłko;
✔ 3 łyżki migdałów;
✔ Cukier z prawdziwą wanilią do smaku;
➥ Przygotowanie: Ryż zalać mlekiem. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Dodać cukier, żurawinę. Ostudzić. Dodać pokrojone jabłko i posiekane migdały.
➋ Pasztet z soczewicy
Składniki: 10 porcji
✔ 2 szklanki czerwonej soczewicy;
✔ 1 jajko;
✔ 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
✔ Świeże zioła wg uznania: lubczyk, bazylia;
✔ 1 ząbek czosnku;
✔ 1 posiekana dymka;
✔ Sól, pieprz, czerwona papryka;
➥ Przygotowanie: Soczewicę zalać 3 szklankami wody. Gotować na małym ogniu do momentu aż się rozpadnie. Odstawić do wystygnięcia, ewentualnie odcedzić na sitku. Dodać jajko, posiekane zioła, czosnek i dymkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około. 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąć z formy.
➌ Burgery z indyka, kasza jaglana i pieczone warzywa.
Składniki: 2 porcje
✔ 500 g mielonego indyka;
✔ 1 jajko;
✔ 2 łyżki musztardy ziarnistej;
✔ 1 mała posiekana cebulka;
✔ Świeże oregano drobno posiekane (opcjonalnie);
✔ 1 łyżka bułki tartej;
✔ Papryka ostra, pieprz, sól;
➥ Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie gdyby mięso było zbyt luźne można dodać więcej bułki tartej. Podzielić na 4 porcje. Uformować kulkę, następnie spłaszczyć do pożądanej grubości. Z wierzchu burgery można posmarować odrobiną oleju. Burgery ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie piec warzywa (np. marchewkę, pomidora, rzodkiew) wymieszane z oliwą i ziołami. Podawać z kaszą jaglaną.
Dobre rady:
✔ Ryż można też podać z uprażonym jabłkiem, jogurtem i cynamonem
✔ Pasztet z soczewicy można robić w wielu wariantach, np. z pomidorami suszonymi, marchewką, pieczarkami, curry itd.
✔ Po upieczeniu pasztetu najlepiej zostawić go w formie na kilka godzin i dopiero wtedy wyjąć i kroić
✔ Burgery można smażyć na patelni lub grillu. Ja piekłam je przy okazji pieczenia warzyw i pasztetu z soczewicy – zaoszczędziłam dzięki temu sporo czasu.
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych.
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #dieta #mikrokoksy #jedzenie
źródło: comment_lPSGV59NYtU1zomvvr3PlQrzdCdOQZ5B.jpg
Pobierz@Llinka: nie, jem jeszcze inne posiłki :) Kalorie dobierasz indywidualnie, więc jeśli chcesz opierać się na tym co ja jem, to musisz zmodyfikować mój jadłospis, czyli np. odjąć lub dodać węglowodany, białka lub tłuszcze.