Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gorti: jakby to był Amerykanin to by juz dawno był film, z pieknym końcowym ujęciem na gwieździsy sztandar powiewający nad pokonaną znowu Rosja (oczywiście rosjanin by był na niedozwolonych środkach), w tle hymn i łzy w oczach wszystkich obecnych...
  • Odpowiedz
@Dziki_Odyniec: Nie interesuję się podnoszeniem ciężarów, ale ta historia wbiła mi się w pamięć. Te 258 kg to był wielki wyczyn czy regularnie tyle podnoszą na największych zawodach?
  • Odpowiedz
@Gorti: Kiedy Matthias Steiner podnosił te 258 to rekord należał do Hosejna Rezazade (263 kg, rekord ten trzymał kilkanaście lat), w 2015 Aleksiej Łowczew podniósł 264 i to jest aktualny rekord. Z Taranienko i jego 266 w 1988 roku to było tak, że kiedyś były słabsze kontrole antydopingowe, dlatego w 1993 i w 1998 roku zmieniano kategorie wagowe żeby anulować te stare rekordy.
  • Odpowiedz
@Gorti: @Dziki_Odyniec: Rekord Łowczewa za niedługo zostanie prawdopodobnie anulowany. Wykryto steryd w próbce A, potem zbadano próbkę B i też wykryto steryd.

Jak już mówimy o dużych ciężarach to Anatoli Pisarenko na treningach podrzucał 270 kg, a 280 kg prawie udało mu się zarzucić.
  • Odpowiedz
@Gorti: Niespełna 10 lat pózniej, kontrola dopingowa wykryła stosowane u Steinera niedozwolone środki podobne do tych, którymi szprycowani byli reprezentanci NRD. Wszystkie zdobyte medale zostały mu odebrane, jego druga żona umarła ze wstydu.
  • Odpowiedz
@x-ray: Faktycznie, nie wiem jak to zrobiłem, ale w sumie to nie ma większego znaczenia, bo Austria i Niemcy to prawie to samo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym liczy się samo zdarzenie a nie narodowość, choć dzięki za poprawkę.
  • Odpowiedz