Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie #python potrzebuję odrobinę pomocy.
Postanowiłem na luzaku sprawdzić, jak to jest into programowanie. Robię darmowy kurs na codeacademy.com. Do tej pory wszystko szło jak po maśle, ale to zadanie mnie zatrzymało, nie rozumiem jaki wynik powinienem otrzymać i nie wiem co zatem wpisać. Podpowiedź mi nic nie mówi, rozumiem zasady logiczne, ale nie rozumiem tego zadania.
Podpowiecie?
Pobierz PioPioPio - Mirki z #programowanie #python potrzebuję odrobinę pomocy. 
Postanowiłem...
źródło: comment_dDacbpIzRBCAt5TYYeXTefh9KN9LHMjW.jpg
  • 14
@PioPioPio: zamiast pierwszego "_____" wpisz "answer > 5", w miejsce drugiego "____" wpisz "answer < 5". Program zwraca 1 jeżeli podana liczba jest większa od 5, -1 jeżeli jest mniejsza i 0 jeżeli jest równa.

BTW. Python jest słabym językiem do rozpoczęcia programowania ;).
@Sudet: @m_bielawski: ja usłyszałem od "prosa", że jest dobry do rozpoczęcia. Ile osób tyle opiniii najwidoczniej. Zrobię ten kurs i zrobię inne na codeacademy. Nie będę raczej przerywał teraz i rzucał się na inne.
Ale zawsze jestem otwarty na sugestie, Mireczki.
@PioPioPio: Jest słaby bo jest zbyt wysoko poziomowy, interpretowany i tak na prawdę ucząc się Pythona nie uczysz się programować a uczysz się Pythona :P. Python został pomyślany tak, żeby nie wymagał umiejętności programistycznych.
@PioPioPio: Zależy do czego chcesz używać języka programowania. Język to tylko narzędzie ;). Python jest świetny dla naukowców, bo nie wymaga wiedzy programistycznej. Jeżeli chcesz zacząć pisać gry, zacząłbym od C/C++ żeby nauczyć się dbać o pamięć i nauczyć się pisać czysty kod. Java/C# są świetne jeżeli chodzi o casualowe biznesowe aplikacje.

A ponad wszystko zacząłbym od matematyki i algorytmów, bo to jest prawdziwe programowanie ;).
@PioPioPio: Myślę, że stwierdzenie, jakoby Python nie uczył Cię programować nie jest do końca poprawne. Kwestia tego, że pod tym sformułowaniem kryje się bardzo wiele różnych aspektów. Ucząc się Pythona poznasz pewne z nich, między innymi: operowanie warunkami, pętlami, operacje na strukturach danych, korzystanie z bibliotek (czy czytanie dokumentacji, to też ważna umiejętność). Nie nauczysz się natomiast jak to wszystko funkcjonuje, jak komputer widzi i przetwarza to co piszesz, co się