@Plysiek: No chyba nie do końca tak jest. Sprawdź jej moc, bo ta, którą posiadam ja pobiera 135 watów. Sprawdziłem na szybko ile pobierają mocy obecne lodówki i są to wartości nawet wyższe o 50 wat.
@Zabatrawiasta: no mogą i mieć mniejsza moc ale co z tego jak większość zimna szybko ucieka brak funkcji automatycznego rozmrażania i wiele innych co bedzie stanowiło o zużyciu prądu :)
@Zabatrawiasta: Jak zwykle następuje tu pomylenie pojęć. Moc lodówki 135 W oznacza że obciąża ona obwód tą mocą podczas pracy. Jednak ile czasu pracuje podczas doby to jeden bóg wie. Stąd dla określenia zapotrzebowania na energię lodówek określa się jej roczne zapotrzebowanie (kWh/rok) i na jego podstawie określa się klasy energooszczędności. Biriosa do klasy A+++ na pewno nie należy. To że jakaś nowoczesna lodówka ma moc o 50 W większą
Nie dowierzam w to k---a xD zakładają zrzutkę na 50 tysiecy ale jak można doić frajerów to cyk, dajcie już miliona xD. Były żołnierz który ma pewnie 10k+ emerytury.
źródło: comment_Lqypmu7TGW2XJ1lP9tjKu0RTlUSAZXVd.jpg
PobierzTo że jakaś nowoczesna lodówka ma moc o 50 W większą
@Zabatrawiasta: w oszczędności liczy się głównie jakość izolacji. A duża moc to i lepiej - szybciej schłodzi.
Apropos mocy, kiedyś gość z Castoramy próbował mi wcisnąć, że bojler elektryczny z grzałką 1500W będzie oszczędniejszy niż bojler 2000W ( ͡° ͜ʖ ͡°)