@masterowiec: po to, zeby zaspokoić nabrzmiałe ego sporej grupy "programistów" którzy nie mogą przeżyć, ze ich apka nie będzie miała 20 milionów odsłon na sekundę ani więcej niż 4 podstron do typowego CRUDa. Jasne, taki fejsbuk czy inne Google jak najbardziej potrzebuje - ale każdemu sie wydaje, ze jest fejsbukiem
@bonus: To jest straszne. I po co to wszystko? Tracimy czas na miliony warstw, umiera SEO i po co? Zyskiem odrobiny zasobów? A pani Grażynka z księgowości i tak nie odpali naszej stronki na swoim P2 233 MMX (╯︵╰,)
@bonus: Robiłem strony w 2006. Praca nad czymś takim to była tragedia - mnóstwo powielania pracy, milion miejsc, w których można było zrobić proste błędy, a potem był kolejny sklep do postawienia i znowu klepanie tego samego od początku. Robiłem też w zeszłym roku. Zgoda, że cała ta architektura jest bardziej skomplikowana, ale polega to na tym, że całego stack'a od początku pisać *nie trzeba* - skupiasz się tylko na
@M4ks: Po prostu strony internetowe to już nie strony a aplikacje i wymaga się dużo więcej niż przesłanie html'a z serwera do przeglądarki. Spójrz na takiego instagrama i wyobraź sobie jakby się go używało bez javascriptu.
@piterparker: nie, 99% to nadal strony, ew dałyby radę z jquery - ale tego nie mogą przeżyć ludzie z problemami z ego - jak to ja mam robić ZWYKŁA stronę... No i ile takich instagramow robisz co miesiac? ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie twierdze, ze technologia jest zbędna, twierdze ze poza gigantami strzelanie z armaty do muchy
@bonus: ale takie rozbudowane architektury są bardzo na miejscu przy dużych projektach, utrzymanie sensownie zaprojektowanej aplikacji jest dużo przyjemniejsze i łatwiejsze niż MVC wciskane w każdej możliwej postaci. Kto, co lubi, ale nie demonizowałbym takiego dzielenia odpowiedzialności w systemie. Zwiększają się wymagania względem systemów informatycznych, to i ewoluuje ich rozwój także pod kątem architektury, która musi wspierać decoupling i być bardziej elastyczna. :)
@karer: ekhm, to właśnie dzięki Reactowi możliwy jest łatwy server-side rendering, dzięki któremu taka strona jest bardzo przyjazna SEO. Można nawet pójść dalej i dzięki Reactowi renderować tylko statyczny HTML, bez żadnego JSa w przeglądarce.
Tak, szczególnie te mapy google które aby się w ogóle wyświetliły ładują się 15 sekund i pobierają 10 Mb(sic!) danych. Za.ebisty postęp !@#$% jego mać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@bonus: a ja koduje backend i mam wywalone. Siedze w ciemnym pokoju tworze interfejsy, refaktoruje kod, optymalizuje zapytania sql a w szafce mam czipsy i batony
@bonus: tak na prawdę dla dopełnienia obrazu dzisiejszych standardów API powinno zostać rozpisane na n mikroserwisów, z których każde udostępnia własne API ( ͡° ͜ʖ ͡°)
... ale to bardzo dobrze że tak sieć wygląda. Wydaje mi się że większość komentujących tutaj nie robiła dużych serwisów, a skupia się jedynie na stronach wizytówkach dla wujka Zenka. Aktualny schemat pozwala na łatwiejsze zarządzanie rozwojem projektu (dzieki dodatkowej
Jaką literaturę polecalibyście osobie, która właśnie robiła strony ok 8 lat temu i kojarzy HTML/CSS/JS/PHP/MySQL na tyle, żeby przerobić CMSy i skórki pod swoje potrzeby, ale chciałaby uaktualnić swoją wiedzę pod kątem obecnych trendów w webdevie (back i front)?
Ostatnia zmiana w drzewku komentarzy przyniosła sporo emocji i – nie ma co ukrywać – wiele uwag z Waszej strony. Przeczytaliśmy Wasz feedback, zebraliśmy kluczowe zastrzeżenia i zakasaliśmy rękawy, żeby jak najszybciej poprawić to, co najbardziej przeszkadzało w codziennym korzystaniu z serwisu. Dziś wracamy do Was z podsumowaniem - oto co już udało nam się wdrożyć oraz nad czym będziemy pracować w pierwszej kolejności:
Jasne, taki fejsbuk czy inne Google jak najbardziej potrzebuje - ale każdemu sie wydaje, ze jest fejsbukiem
Robiłem też w zeszłym roku. Zgoda, że cała ta architektura jest bardziej skomplikowana, ale polega to na tym, że całego stack'a od początku pisać *nie trzeba* - skupiasz się tylko na
No i ile takich instagramow robisz co miesiac? ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie twierdze, ze technologia jest zbędna, twierdze ze poza gigantami strzelanie z armaty do muchy
Browser1 - testing
Browser2 - testing
Browser3 - testing
Browser4 - testing
(Keep It Simple, Stupid!)
... ale to bardzo dobrze że tak sieć wygląda. Wydaje mi się że większość komentujących tutaj nie robiła dużych serwisów, a skupia się jedynie na stronach wizytówkach dla wujka Zenka. Aktualny schemat pozwala na łatwiejsze zarządzanie rozwojem projektu (dzieki dodatkowej
Komentarz usunięty przez autora