Wpis z mikrobloga

#linux Linuxowcy głownie wiedzą OCB.

Chcę zrobić multibootowalnego pendrive.
16GB.
Zamierzam na nim umieścić Gparted, Kaspersky Live CD, Eset Sys Rescue i inne narzędzia pomagające w codziennej pracy na serwisie komputerowym. (może nawet parę wersji windows)

Chciałbym się poradzić. W programie YUMI podczas wgrywania jakiejś dystrybucji linuxa program pyta o wielkość Persistent File. Jak duży plik ustawić dla odpowiednich dystrybucji?
Ubuntu/Kubuntu/eset/kaspersky/gparted?/cokolwiek
#pytaniedoeksperta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JemChalweDoPorzygu: JAK SIE NIE MYLE! to poprostu chodzi mu o wolne miejsce dla danego systemu w sensie ile ma /home przeznaczyc. ale to mowie, poczekaj na kogos bardziej ogarnietego. imo po 200 mb spokojnie starczy. nie wiem jak duzego pena masz #pdk( ͡ ͜ʖ ͡)

edit; i jak cos to sie o obraz tez bym usmiechnal z checia do Ciebie.
  • Odpowiedz
@JemChalweDoPorzygu: wiem mireczku, niestety mam jaja z karta graficzna na swoim laptopie, ktora kij wie czemu nie chce dzialac pod zadnym linuxem. a universal usb installer pod windowsem nie ma takich opcji.
ewentualnie kiedys archa jeszcze sproboje sprawdzic, ale jakos boje sie tej dystrubucji.

generalnie cisnienia na cos takiego nie mam i tak przy okazji o tym wspomnialem. co teraz jak sie na spokojnie zastanowilem nie ma sensu, bo zabawa
  • Odpowiedz
@Drail: linuks z gui się da? Jak tak to ubuntu albo debian z jakimkolwiek gui i w miarę świeżym, stabilnym kernelem. 4.4.0-22 styka. Poza podstawowymi pakietami to gddrescue chyba tylko. Do tego kaspersky live cd i mhdd. Da się tak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz