Wpis z mikrobloga

Hej mirki, chciałam tutaj na forum publicznym wyrazić swoje głębokie niezadowolenie z bana dla użytkownika @Regis86 który jest moim zdaniem kompletnie niesprawiedliwy.

Zaczęło się niewinnie, od tej dyskusji w komentarzach

Użytkownik jak powiedział, tak zrobił. Już następnego dnia na wykop trafił dodatek do automatycznego zakopywania znalezisk dodanych przez conowego, sama wykopałam bo absolutnie popieram inicjatywę. Jako że interesuję się astronomią, już wiele razy zdarzyło mi się naciąć na denne artykuły publikowane przez conowego. Po przeczytaniu tytułu sugerującego interesującą informację i wejściu w treść znajdujemy kwiatki typu lata świetlne użyte jako jednostka czasu, zdania o powykrzywianych czarnych dziurach czy inne tego typu błędne informacje wynikające z niewiedzy tworzących artykuły. Przekręcania naukowych faktów bardzo nie lubię, zwłaszcza kiedy potem te błędne informacje mają trafiać do masowego odbiorcy. Potem się dziwimy, że społeczeństwo niedoedukowane...

Niestety, znalezisko zostało usunięte za "zachęcanie do manipulacji głosami", za to samo zbanowany został jego twórca @Regis86

Moje pytanie - czy dodatek do automatycznego zakopywania znalezisk, które użytkownik faktycznie chce zakopać, to manipulacja? Gdyby usiąść i ręcznie zakopać wszystko dodane przez conowego efekt byłby dokładnie ten sam, czyli też manipulacja. Uważam, że używanie takiego dodatku na jednym, prywatnym koncie, bez zakładania multikont jako świadomy wybór osoby niezadowolonej z poziomu prezentowanych treści nie jest manipulacją. Nie zgadzam się z tym banem i jest dla mnie przykre, że moderacja wykopu uznała to za manipulację. Wynika z tego, że nie można zakopać wszystkich znalezisk dodanych przez konkretne konto, bo nie.

PS: Przyznaję się tutaj, ze dodatek od @Regis86 zainstalowałam i go używam. Nie czuję się osobą manipulującą - uważam znaleziska conowego za treść która obniża poziom i zasługuje na zakopanie. Nie mam i nigdy nie miałam innych kont na wykopie, nigdy nie łamałam regulaminu. Zakopanie znalezisk conowego jest moją personalną decyzją, do której jako użytkowniczka wydaje mi się mam pełne prawo, a dodatek jedynie mi to ułatwia. Jeśli jednak moderacja się z tym nie zgadza, to proszę bardzo, zbanujcie mnie, sama się przyznałam.

@wykop @Conowegopl

#oswiadczenie #moderacjacontent #wykop #conowegospam #banujo
  • 89
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Owszem, ale nie zgadzam się z tym, że używanie tego dodatku to manipulowanie głosami.

@Yavanna: Ten dodatek niczym nie różni się od dodatków, które mają na celu minusowanie komentarzy określonych osób czy też zakopywanie znalezisk za odmienne poglądy/domeny/autora. Jasno określiliśmy w regulaminie, że tego typu praktyki nie są tutaj tolerowane. Nie będziemy pozwalać na jakiekolwiek manipulacje. Jeżeli nie odpowiadają Ci domeny, znaleziska, osoby - od tego są czarne listy, a
  • Odpowiedz
@wykop: Jako że nie jestem specjalistka od czarnych list, posłużę się wypowiedziami innych użytkowników i proszę o odniesienie się do tego:
" - A czarnolistowanie użytkownika nie ukrywa jego znalezisk?
- Nie działa na spam opłacony. Niestety.
- dopóki użytkownik jest niebieski (znaczy, że jego spam jest opłacony), dopóty czarnolistowanie nic nie da. Mam na czarnej liście domenę i użytkownika, a i tak widzę to to na głównej."
Słucham.
  • Odpowiedz
Jasno określiliśmy w regulaminie

@wykop: Ciekawie rozumiecie "jasno".

od tego są czarne listy,

@wykop: Czyli twierdzicie, że użytkownicy mówiący, że czarne listy na spam nie działają, kłamią?
  • Odpowiedz
Przypominamy, że zgodnie z regulaminem serwisu (który również akceptowałaś) użytkownicy są zobowiązani do powstrzymania się od jakichkolwiek działań mających na celu manipulowanie treściami lub wynikami znalezisk. Każde wykryte korzystanie ze skryptów manipulujących głosami, kończy się blokadą konta. Bez względu na to czy manipulujesz ocenami komentarzy czy też głosami w znaleziskach.

@wykop: Z całym szacunkiem, ale skoro skrypt zakopujący znaleziska jest nielegalny to dlaczego udostępniacie taką metodę w API wykopu ?
  • Odpowiedz
A wystarczyłoby, że @Conowegopl podniosłoby i trzymało (@wykop powinien ich do tego zmusić) poziom o kilka leveli wyżej i @Regis86 nie musiałby tworzyć tego całego skryptu... Mocno go poirytowały treści conowego... Człowiek mirkuje od 7 lat, widzę, że się nie p---------e! Nawet jeśli łamie regulamin, to ban na 3 dni to maks, co można dać...
  • Odpowiedz
No to będę zakopywać ręcznie dla zasady. Ciekawe czy wtedy też będzie manipulacja ( ͡º ͜ʖ͡º)
A jak się komuś chce to niech robi co 24h listę proskrypcyjną do zakopania, chętnie skorzystam.
  • Odpowiedz