Wpis z mikrobloga

Witam. Zastanawiam się czy jest tutaj jakiś mirek, który studiuje w UK jakiś kierunek ściśle techniczny (może informatyka)? Jestem w drugiej klasie #techbaza i od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyjazdem na studia właśnie do UK, jednak mam kilka pytań odnośnie całego wyjazdu jak i rekrutacji. Czy znajdzie się tutaj jakiś uprzejmy samarytanin, który zechciałby mi odpowiedzieć na kilka pytań?

#emigracja #uk #studbaza #studia
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RootVik: inaczej. Widzę w twoim rozumowaniu, swoje sprzed kilku lat.
Jeżeli miałbym ci coś polecić to studia niestacjonarne + praca w zawodzie. Czy to będzie w UK czy w Polsce czy w Uzbekistanie nie ma to większego znaczenia jeżeli będziesz w stanie się utrzymać itp.

Nie wątpie że dyplom i wyższe wykształcenie niekiedy przydaje się (chociaż w IT mniej) dlatego nie odradzam ci tego chociaż momentami studia potrafią odebrać radość
  • Odpowiedz
@adiqq: Właśnie z tego powodu, że studia dziennie w UK nie pochłaniają tyle czasu co studia dzienne w Polsce, co umożliwia na jakiekolwiek spełnianie się zawodowo już od samego początku. Wiem też, że chciałbym poznać całą tę uniwersytecką otoczkę i prawdopodobnie gdzieś za granicami naszego pięknego kraju.
  • Odpowiedz
@adiqq: jestem ciekawy tego mówienia ze w pierwszej pracy po it super hajs, powiedzcie mi za co :D programista rozumiem klepał programy itd. Ale admin ktory mógł trenować rzeczy na labie nigdy produkcji nie doświadczył, w czym ma byc lepszy od jakiegoś mirka z kilkuletnim doświadczeniem. Ktory się uczył sam a w tym samym czasie pracował
  • Odpowiedz
@adiqq: to źle oznaczyłem () , jestem tego zdania co ty zaoczne i praca. Ale mit wielkiej Polski powielany przez rodziców, że dobre studia == lepsza praca w niektórych zawodach(np it)dalej niestety jest powielany...
  • Odpowiedz
@RootVik: jeśli planujesz emigrować do uk to z ukończonymi tutejszymi studiami masz sporo większe szanse na dobrą pracę niż z ukończonymi polskimi studiami
  • Odpowiedz
@RootVik: Ja zaczynam w tym roku, moze to i prawda ze te studia sa przereklamowane i w ogole, ale poprostu chce zmiany, a te studia moga byc fantastyczna przygoda. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak czy inaczej, musisz wiedziec, ze juz niemal rok wczesniej bedziesz musial wysylac podanie. Masz jeszcze 2 lata, a przez ten czas moze sie troche zmienic(brexit, dziewczyna, jak z finansowaniem utrzymania?)
  • Odpowiedz
@RootVik: tu możesz ściągać, tam nie. dlatego jak tam kończysz, to masz większą wiedzę niż jak byś kończył dyplom w Polsce. dlatego dyplomy zagranicznych (zachodnich) uczelni są więcej warte
  • Odpowiedz
@fruity: Dlatego fajnie byłoby posiadać dyplom angielskiej uczelni.
@niechbedzie: Myślę podobnie, dlatego chciałbym studiować za granicami naszego kraju. Z procesem rekrutacji już mniej więcej się zapoznałem. Ten brexit również mnie trochę przeraża. Co do finansowania, to byłbym zdany jedynie na siebie.
  • Odpowiedz
@RootVik: Ja się wybieram na magisterkę do UK, brexit nie będzie nagły, to będzie proces kilku (a może nawet dłużej) letni. Masz też kierunki z rocznym, płatnym stażem w IT (Liverpool, Manchester), więc moim zdaniem jak możesz i dasz radę finansowo (ten kredyt to nic strasznego, bo warunki spłaty są naprawdę w porządku, dopiero po przekroczeniu odpowiedniego progu płacisz 6% z nadwyżki).
  • Odpowiedz
@RootVik: University of South Wales, generalnie to mieszkalem tu dlugo przed pojsciem na studia takze nie mam duzego porownania do polskich studiow. Generalnie to z tego co mi znajomi mowili to jest o wiele latwiej niz w polsce bo mamy same przedmioty ktore sa zwiazane z kierunkiem ktory robimy, tzn. teraz na 6 przedmiotow w tym roku mam 3 programistyczne, matematyke, projekt grupowy (bazy danych) i do tego jakies tam
  • Odpowiedz