Wpis z mikrobloga

@ProudToBePolish: Nie za bardzo wiem, spodziewam się po prostu filtra LC dolnoprzepustowego dobranego tak żeby wyciąć częstotliwość przetwornicy oraz harmoniczne.

Weź na próbę wstaw jakiś ferryt wyrwany z kabla od laptopa albo usb.

Jeszcze ważny jest projekt PCB takiego układu, żeby części wyjściowe nie były narażone na indukowanie się pulsów
z klucza. W każdym razie żeby ten efekt
  • Odpowiedz
@ProudToBePolish: Pomiar masz EMI promieniowanego więc żadne ferryty tu nie pomogą o ile to nie kabel sieje. W jakim stanie to było mierzone: czy ładowarka była obciążona, jeśli tak to czym? Jakie były zastosowane kable - ten od akumulatorów i łączący ładowarkę z obciążeniem? Jak wygląda przebieg prądu i napięcia na wyjściu ładowarki - czy odzwierciedla w jakimś stopniu to widmo co pokazałeś? Jeśli ta ładowarka ma na wyjściu metr
  • Odpowiedz
@4833478:

Ładowarka ładuje pakiet ogniw Li-Ion prądem 1A. Długość kabla to około 1.5m. Kabel nie jest ekranowany, anie nie ma na nim ferrytu. Pomiarów nie mogę robić sam, tylko wysyłamy do Instytu Łączności i czekamy na wynik. A przydałaby się nam sonda bliskiego pola chociażby :/ Na następne próby planuje dodać filtry ferrytowe na przewodach oraz dławiki na wejściu do płytki.

Generalnie szukam kogoś z doradztwa EMC. Dostałem kilka ofert,
  • Odpowiedz
@ProudToBePolish: Możesz w takim razie zmierzyć spektrum napięcia i prądu w kablu tym 1.5m jeśli masz odpowiedni oscyloskop i sondy. To może trochę wyjaśnić jak podejść do problemu. To normalna sprawa że nikt nie chce podejmować dyskusji bez zobaczenia na własne oczy z czym ma do czynienia.
  • Odpowiedz
z oczywistosci: PGND z c3,c4,t3 c5 zebrac w jedna wyspę i połączyć szerokim paskiem z reszta PGND. Podobnie dla gorących "połączen" od c3 do c5.
Jesli tak masz zrobione to przepraszam :) na miniaturkach plytek nie moge sie dopatrzec
  • Odpowiedz