Aktywne Wpisy
mirko_anonim +81
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Usunąłem tu konto, więc nie wrzucę znaleziska, ale dla tematów demograficznych poświęcam się i wrzucam z anonima. Zanosi się, że na 2024 Polska będzie miała najgorszą dzietność w Europie. Obecnie jest to 1.1 jak widać. Ciekawe kiedy TFR tgeo narodu spadnie poniżej 1.0, może jak dopompujemy deweloperom to się polepszy?
#nieruchomosci #demografia #ekonomia
────────────────
Usunąłem tu konto, więc nie wrzucę znaleziska, ale dla tematów demograficznych poświęcam się i wrzucam z anonima. Zanosi się, że na 2024 Polska będzie miała najgorszą dzietność w Europie. Obecnie jest to 1.1 jak widać. Ciekawe kiedy TFR tgeo narodu spadnie poniżej 1.0, może jak dopompujemy deweloperom to się polepszy?
#nieruchomosci #demografia #ekonomia
────────────────
kacper3355 +23
Cześć Mirasy,
Przychodzę do Was z nietypową sprawą. Mój dobry kumpel, programista, z którym dużo współpracowałem, ma obecnie bardzo ciężką sytuację życiową – od dawna nie może znaleźć stałej roboty, jest tak źle, że wraz z dziewczyną muszą się wyprowadzić do jego rodzinnego domu, a w dodatku zamknąć przytułek dla zwierząt, który od dawna razem prowadzili.
Oni sami prawie nie mają z czego żyć, a tu jeszcze utrzymać przytułek – ludzie wpłacają
Przychodzę do Was z nietypową sprawą. Mój dobry kumpel, programista, z którym dużo współpracowałem, ma obecnie bardzo ciężką sytuację życiową – od dawna nie może znaleźć stałej roboty, jest tak źle, że wraz z dziewczyną muszą się wyprowadzić do jego rodzinnego domu, a w dodatku zamknąć przytułek dla zwierząt, który od dawna razem prowadzili.
Oni sami prawie nie mają z czego żyć, a tu jeszcze utrzymać przytułek – ludzie wpłacają
Po pierwsze tłumaczenie nazw własnych poza pewnymi wyjątkami to po prostu ZŁA praktyka, a "Rogue" jest tu ewidentnie nazwą własną. Ja wiem, że Korwin na przykład tłumaczy nawet Angelę Merkel na "Anielę Merkelową", ale to nie znaczy, że tłumaczenie absolutnie wszystkiego jest dobrym pomysłem - tłumaczone nazwy własne najczęściej nie brzmią dobrze, są nienaturalne i wywołują negatywne reakcje u odbiorców. To trochę jakby "Rudę Śląską" przetłumaczyć na "Silesian Ore" albo może "Westham" na "Zachodniąszynkę".
Po drugie słowo "jeden" po słowie "łotr" (tak samo zresztą, jak byłoby po słowie "huncwot", "łobuz" czy "zbój") nadaje mu dodatkowe znaczenie, które ma charakter dość komiczny i raczej niezamierzony - jak to ładnie ujął @Gixaar, "Łotr jeden" to "Łotr zaiste" lub "Łotr nad łotrami". Do swojego kota, Paskuda, mówię czasem na przykład "Ty zbóju jeden!", kiedy się włamie do szafy i wywlecze z niej moje ciuchy, żeby zrobić sobie miejsce do spania na półce. Wtedy "zbój nad zbójami" ma sens. Gdyby tłumacz, zamiast wstawiać cały wyraz "Jeden", zdecydował się chociaż na cyfrę "1", to nie byłoby jeszcze tak bardzo żenująco - ale zdecydował się na "Łotr Jeden", co wygląda na prymitywną kalkę językową bez przemyślenia, jak będzie to wyglądało po polsku, więc pozostaje tylko zrobić
#rogue #starwars #tlumaczenie
co do tej nieszczęsnej jedynki, to mam pewne skojarzenie:
przypomina to wywołanie przez radio, jak w pancernych:
"Ja grab jeden, jak mnie słyszysz ? "
nazwa wydaje mi się ok
Stękanie jest nieuprawnione. Bardziej was tłumaczy (mówię tu "was", choć sam aspiruję do bycia tłumaczem, jako student filologii angielskiej :P ) powinna boleć bardzo niegramatyczna budowa podtytułu. Ale to możliwe, że po prostu dystrybutor się uparł, a nie jest to wina
@Gwyn66: W Twoim przykładzie "rogue" musiałby być przymiotnikiem, coś jak "That's a good one!"
Wiem o tym. Podstawowe znaczenie ma nadal wersja rzeczownikowa Rogue jako Łotr, a nie jako przymiotnik. Jak widzę, nie uznajesz tutaj, żeby autorom tytułu chodziło o to drugie znaczenie, autorom polskiej
Dla mnie płacz nad tytułem to jakieś kompleksy. Albo staramy się tłumaczyć całe tytuły albo w ogóle. Więc jeśli
No super tłumaczonko, nie ma co XD
(pomijając
@uczalka: Skoro nazw własnych się nie tłumaczy, to czy uważasz, że Sokół Millenium albo Gwiazda Śmierci też brzmią źle? Tłumaczenie dobre, tylko w języku polskim głupio brzmi :P