@Existanza: Dość dziwne to jest, żeby wskazać unię, należy uwzględnić S, H i zbiór wspólny. Żeby wyliczyć n, to już zbiór należy odjąć.... Moja mała głowa chyba sensu nie potrafi znaleźć.
@Sanchez_z: Narysuj sobie 2 koła nakladajace się na siebie. Jedno to zbiór S, drugie H. Jak dodasz je do siebie, to dwa razy policzysz to co jest w części wspólnej
@shymon: @Existanza: Mój chłopski, baaardzo chłopski rozum podpowiada mi co by podzielić liczbę znajdującą się w części wspólnej na 2. Widocznie jeszcze nie wiem do czego union naprawdę służy.
@shymon: @Existanza: To teraz cwaniaczki co powiecie na ten przykład? Według poprzedniego przykładu i tego co piszecie powinno być n(AuB)=10, a jest 16... Nikt tutaj nic nie odjął.
@Sanchez_z: ależ odjął. kluczowa sprawa: Zbiór A możesz podzielić na dwie części: A\B (różnica zbiorów) i A n B (przecięcie/część wspólna/iloczyn). Przecięcie dwóch zbiorów należy do każdego z tych zbiorów! n(A) = 11 (5 w A\B, 6 w przecięciu) n(B) = 11 (5 w B\A, 6 w prziecięciu) n (A n B) = 6 n (A u B) = 11+11-6 = 16, zgadza się. e: o wzorze na liczbę elementów
@Existanza: OoooooOook. Raz znalazłam błąd w tej książce i teraz mimowolnie doszukuję się więcej. Kompletnie straciłam do niej zaufanie, czaję o co chodzi. Miej świadomość, że jak zdam egzamin, to między innymi dzięki Tobie. ;)
#matematyka
źródło: comment_GrTMAcpSPtiAfIfu7edTwjfWIWSgqtKx.jpg
PobierzSuma będzie {1,2,3,4,5}, a nie {1,1,2,3,4,5} :)
źródło: comment_08kNRpsQQl8CxTurHyuqz4oHKg7GREOR.jpg
Pobierzkluczowa sprawa: Zbiór A możesz podzielić na dwie części: A\B (różnica zbiorów) i A n B (przecięcie/część wspólna/iloczyn). Przecięcie dwóch zbiorów należy do każdego z tych zbiorów!
n(A) = 11 (5 w A\B, 6 w przecięciu)
n(B) = 11 (5 w B\A, 6 w prziecięciu)
n (A n B) = 6
n (A u B) = 11+11-6 = 16, zgadza się.
e: o wzorze na liczbę elementów