Wpis z mikrobloga

#pracbaza #sas #java #dotnet #programowanie

Zazwyczaj firmy szukają programisty Java lub .NET.

Na targach pracy dowiedziałem się, że SAS szuka Javy i .NET-a w jednym. Myślałem, że pani z HR-u się coś pomieszało (że szukają po prostu dwóch osób). Ale patrzę i nie: https://sas.taleo.net/careersection/10060/jobdetail.ftl
Rzadko spotykane...

Co taka osoba robi? Pisze na zmianę funkcjonalności w Javie i .NET? Bardziej wydaje mi się, że np. integruje systemy w obu językach, czyli np. wystawia webserwisy z obu.

Wszyscy mówią, żeby się specjalizować. To ja wybrałem sobie Java/Spring (+AngularJS) i tego się uczę i piszę swoje projekty, chodzę na praktyki itd.
Ale na targach bardzo zachęcali na .NET. Może trochę kwestia marketingu Microsoftu, ale jednak odniosłem wrażenie, że więcej chcieli .NET-owców niż Javowców. Może jednak zmienić kierunek specjalizacji na .NET? Trochę tylko boję się , żeby Microsoft czegoś nie odwalił jak to już nieraz było (np. zostawienie na lodzie tych co pisali w XNA, czy teraz zamieszanie z nową wersją .NET Core i zoranie starej).
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: Do tego że Microsoft co dwa lata rozpoczyna wszystko od nowa można się przyzwyczaić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli dobrze czujesz się w Javie to klep sobie w tym. Pracę znajdziesz na pewno
  • Odpowiedz
@mk321: .NET Core nie jest zamieszaniem tylko ewolucja, ktora jest szansa uratowania .NET-u, w innym wypadku skonczy jak smutna Java, zapomniana przez wszystkich ktorzy uciekaja od niej do Clojure-a i Scali.
  • Odpowiedz
@Bauzzer: a ja lubie komentarze nie wnoszace nic sensownego do dyskusji, ja przynajmnie wyrazilem opinie o Javie :) i tego jak widze rynek, ty rzuciles tylko smieszkiem hihih haha wybornie milordzie :D

Zeby nie bylo nie jestem fanbojem .NET-u, Javy, kolo traby lata mi technologia, jezyk framework.
  • Odpowiedz