Wpis z mikrobloga

Planuję napisać apkę, mam pewien pomysł, zastanawiam się natomiast nad architekturą, które według z was rozwiązanie byłoby lepsze?

#programowanie #php #webdev #symfony

Co lepsze?

• Backend symfony3 - rest api, a klienci to angular i android/ios/wp autentykacja i autoryzacja za pomocą JWT 81.1% (30)
  • Wersja kliencka desktopowa napisana w Symfony3 z użyciem twiga + api jako np. bundle dla android/ios/wp 18.9% (7)

Oddanych głosów: 37

• 37
@Cybe: masz moje błogosławieństwo, rób w php. A dlaczego ten mirek tak napisał? Może mu mame powiedziała że teraz modnie jest pisać w ruby/pythonie a pehap jest be! (bo przecież nie wie tego z doświadczenia) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Cybe: Bo zwykle do dynamicznych aplikacji lwia cześć kodowania to front-end który robisz w JavaScript. Możesz zrobić RESTful back-end w PHP i resztę w jakimś frameworku, albo po prostu całość w JS i node.js

Co innego jak nie robisz jakiejś dynamicznej aplikacji, wtedy PHP będzie nawet wskazane.
@Cybe: wiesz jak ma działać aplikacja? to to zamodeluj prostymi klasami php i otestuj. a właściwie odwrotnie - zawrzyj wymagania biznesu w testach i napisz klasy, które je spełnią :) jak już napiszesz wszystko - instalujesz symfony, rejestrujesz serwisy, mapujesz encje i będziesz też dopiero wtedy wiedział, jakiej bazy i jak skontruowanej potrzebujesz. tzw. code first. na sam koniec napisz pare linijek w akcjach kontrolerów symfony, wepnij jakieś bundle do logowania
@Jurigag: @uirapuru: nigdy tak nie zaczynałem, zazwyczaj ustalaliśmy wymagania, funkcjonalności w sprintach, projektowaliśmy bazę. macie może jakieś źródła, które szczerzej opisują wytwarzanie oprogramowania w sposób przez was podany?