Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do Mirków spod tagu #android. Czy da się zabezpieczyć tablet tak, żeby dla osoby nieautoryzowanej był bezużyteczny? Konkretnie chodzi mi o złodzieja, żeby nie mógł podłączyć kabla, wgrać nowy soft i zacząć go używać. Znajomemu, który leży od dawna w szpitalu, właśnie jakiś #!$%@? złodziej ukradł tablet z sali (co za #!$%@?ą trzeba być, żeby okradać chorych, mi się to w głowie nie mieści, ale to inna sprawa). I znajomy pyta, czy następny tablet mógłby jakoś tak zabezpieczyć, żeby potencjalnemu złodziejowi mógł robić co najwyżej za podstawkę pod nogę od stołu. I czy do tabletów jest coś w rodzaju kengiston locka? Też mogłoby to bardzo pomóc.
  • 9
@fervi: szyfrowanie tylko zabezpieczy dane, po resecie softu można z tabletu normalnie korzystać. Blokada IMEI przyda się tylko jeśli ktoś będzie próbował się połączyć z siecią komórkową, a ja nawet nie wiem czy jego tablet miał slot na SIM. Nie wiem czy zawiadomił policję, dzwonił do mnie z godzinę temu z takim pytaniem i nie zapytałem o to, ale znając go to raczej tak. A złodziejowi to mam nadzieję że łapy
@fervi:
@Kaczorra: Ja bym tylko wgral nowe recovery TWRP. Haslo w recovery i bez jego podania nie zamontuje partycji /data czyli po pierwsze nie bedzie dostepu do plikow w pamieci a po drugie dzieki temu nie wgra nowego softu bo nie bedzie mozna go przeslac i zapisac w urzadzeniu bo przeciez nie ma dostepu do pamieci.

Albo wylaczyc debugowanie i wtedy chyba nie powinno sie dac zbootowac do fastboot ani