Wpis z mikrobloga

Mirki, zgodnie z radami ludzi spod tagu #excel dodałem sobie w pracy skróty za pomocą makra aby usprawnić robotę. Skróty działają, tylko teraz przy otwieraniu nowego arkusza, wyskakuje mi komunikat "PLIK PERSONAL.XLSB jest zablokowany" jak poniżej. Pokazuje on się tylko gdy jeden arkusz mam już otwarty i otwieram drugi pusty, można to ominąć otwierając nowy arkusz skrótem ctrl+N, jednak chciałbym pozbyć się tego komunikatu, czy jest to możliwe? wcześniej za każdym razem otwierał się plik "personal" jednak na karcie "Widok" dałem "Ukryj" i teraz pojawia się już tylko komunikat.

Oraz drugie pytanie. Czy jest jakaś możliwość cofnięcia operacji dokonanie przez makro, czyli w moim wypadku ustawionego skrótu z kopiowaniem danych liczbowych. Coś na zasadzie Ctrl+Z ? Często zdarzy mi się wkleić dane nie w ten wiersz co trzeba za pomocą tego makra, lecz wtedy Ctr+Z ani strzałka do cofania operacji na wstążce jest nieaktywna, przez co zostaje z rozjechanym arkuszem i muszę poprawiać ręcznie. Często mi się to zdarza gdyż kopiuję sporo danych, wcześniej cofałem sobie Ctr+Z a teraz po użyciu makra nie wiem jak cofnąć tą operację, da się jakoś? #excel #pytanie #msoffice
maniek74 - Mirki, zgodnie z radami ludzi spod tagu #excel dodałem sobie w pracy skrót...

źródło: comment_C6AqhfLczPIoq8trmW5yX0Ht5zy38aV0.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek74: Blokady możesz pozbyć się zapisując kopię pliku pod inną nazwą, usunąć pierwotny i zastąpić nazwę kopii ( ͡ ͜ʖ ͡)
Na drugie pytanie odpowiedzi nie znam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Levusek: Dzięki za odpowiedź. Nie rozumiem końcówki porady"zastąpić nazwę kopii". Usunąłem pierwotny plik i zastąpić go kopią z inną nazwą, jednak nie pomogło
  • Odpowiedz
@maniek74: Zastąpić nazwę kopii oryginalną, nie miało to znaczenia dla działania :)
Jeżeli zastąpienie nową wersją nie pomaga to niestety nie wiem jak pomóc...
  • Odpowiedz
@Levusek: czy chodziło Ci o to, żeby zastąpić pierwotną wersje pliku jej kopią o tej samej nazwie? bo już nie kumam nic z tego co napisałeś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@maniek74: Dokładnie to co napisałeś ( ͡ ͜ʖ ͡)
Ale to tylko kosmetyka (po prostu mam na pulpicie masę skrótów do lokalizacji na serwerze firmowym i stąd ten dopisek o zmianie nazwy...)
  • Odpowiedz