Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bachuxd: a dlaczego Ty obwiniasz Szatana? przecież Bóg jest wszechmogący i mógłby go powstrzymać - jest to zatem jego wybór, że akceptuje obecność zła na świecie.

sorry, ale nie wierzę w życie po śmierci, więc mnie takie teksty nie przekonują.
  • Odpowiedz
@Maciek_z_LANu: Fajny kawałek. A ja po prostu ze względu na swoja przeszłość sprzed nawrócenia mogę jedynie próbować zasiać w ludziach ziarno wątpliwości, chęci szukania prawdy czy choćby sprawdzenia w biblii co tam jest.
Trzeba sprawić by człowiek zaczął się zastanawiać - a co jeśli to prawda co oni mówią...
  • Odpowiedz
@Kaelthas: No właśnie nie dopuszcza, Biblia jest powszechnie dostępna w większej części świata i każdy kto chcę ma do niej dostęp. Same słowa Boga nie są fałszowane, tylko ignorowane. Ci najbardziej religijni żydzi uważali siebie za sługi Boże i myśleli że reprezentują Boga na ziemii, a jak sam Bóg w postaci Jezusa, który był zapowiadany masę razy w starym testamencie pojawił się między nimi, to Ci go zabili. Oni mieli
  • Odpowiedz
Bóg co prawda ma możliwość do tego, żeby powstrzymać diabła, ale czy byłoby to wtedy sprawiedliwie i czy nie złamał by wtedy swojego słowa ?

@bachuxd: no tak, bo teraz jest to sprawiedliwe, że jeden Szatan robi krzywdę miliardom ludzi xD sorry, ale dla mnie te teorie nie trzymają się kupy, takie tłumaczenie Boga jest naiwne i nie zgadzam się z tym. życie ani świat nie są sprawiedliwe, więc tak
  • Odpowiedz
@SScherzo: No moim zdaniem patrząc z perspektywy wieczności jest jak najbardziej sprawiedliwie. Patrząc z ludzkiej perspektywy, to życie nigdy nie będzie sprawiedliwie. Jezus nikomu nie zrobił krzywdy, nie popełnił ani jednego grzechu, kochał ludzi i umarł za nich a Ci się go wyparli, szydzili z niego, bili go i torturowali i na końcu zabili. Czy to jest sprawiedliwe według Ciebie ?

dobrym powinno się być z wartości i empatii, a
  • Odpowiedz
@Maciek_z_LANu: poziom wykopu. Dostosowuję dyskusję do poziomu rozmówcy czyt. nie traktuję go poważnie, bo i tak nie mam co liczyć na merytoryczne odpowiedzi na wszystkie moje bardzo twarde argumenty tylko na jakieś p--------o. A juz najśmieszniejsza jest odpowiedź, że urodziłem się w Polsce to Bóg istnieje i Jezus, mimo, że miliardy ludzi na świecie od lat miało swoje wierzenia i tajemnice i nadprztrodzone zjawiska - chociażby Indianie i każde dopisywanie
  • Odpowiedz
@SScherzo: Owszem jest taka teoretyczna możliwość, teoretycznie wszystko w co wierzę może być bzdurą i może po prostu umrę i tyle, koniec historii. Ale jednak w moim przypadku praktyka wygląda zupełnie inaczej i tak jak już pisałem wcześniej - za dużo widziałem, żeby po prostu ot tak odrzucić Boga i w niego nie wierzyć. Nie mam pojęcia o jakichś innych doświadczeniach i wizjach i jeśli mam być szczery, to w
  • Odpowiedz
@bachuxd: rozumiem. masz prawo wierzyć, w co chcesz. ja po prostu nie potrafię, bo świat ma tyle zła, że nie potrafię uwierzyć w to, że istnieje jakakolwiek dobra siła wyższa, bo dla mnie to jak gra w Simsy, gdzie z radością się patrzy, jak Sims płonie albo tonie w basenie. tym jest dla mnie Bóg, jeśli istnieje - kimś, kto bawi się ludźmi i robi, co chce, niezależnie od krzywd,
  • Odpowiedz
@SScherzo: "Mam bać się piekła skoro żyłem na Ziemii?"
Pozostaje wierzyć, że cierpienie wielu ludzi ma jakiś sens. Nie tylko Ciebie to boli, a ludzie wierzący w Boga nie przymykają na to oczu, też to widzą, mimo to dalej wierzą.
Rozumiem o co Ci chodzi.
  • Odpowiedz
@Kaelthas: No właśnie nie dopuszcza, Biblia jest powszechnie dostępna w większej części świata i każdy kto chcę ma do niej dostęp.

Masz ma myśli setki niejednoznacznych tłumaczeń? czasami wręcz wewnętrznie sprzecznych. Dobry żart. Pomijam fakt że NT to kompilacja wcześniejszych tekstów, szczególnie egipskiej księgi umarłych.
  • Odpowiedz
@Kaelthas: Setki tłumaczeń ? Pojawiają się jakieś pojedyncze błędy i widać je porównując taki przekład tysiąclecia z Biblią interlinearną. Przykładowo moment w którym Jezus rzekomo mówi do Piotra tak na prawdę wygląda zupełnie inaczej, bo Jezus powiedział "Ty jesteś Piotr(po grecku petros) i ja na tej skale (petra) zbuduję kościół mój". KK jednak przetłumaczył petros tak samo jak petra i twierdzi, że to Piotr był skałą na której Jezus chciał
  • Odpowiedz
Pamiętaj tylko, że Jezus Cię kocha i zawsze będzie czekał na Ciebie z otwartymi rękami i zawsze będzie chciał Ci pomóc, jeśli go tylko o to poprosisz.

@Mysiunia: nie słuchaj go, twoja dusza jest bezwartościowa, a Jezus miał ochotę zejść z krzyża, jak sobie myślał, że za ciebie też musi umrzeć
  • Odpowiedz