Wpis z mikrobloga

@stukpuk: o! nawet nie wiedziałem, że sigma takie coś posiada. Fajne światło, ale szerzej już mam w kitowym 18-105 :) Najlepiej coś od 10mm, i żeby w miarę nie krzywiło, bo mam fisha 8mm, ale czasem chciałbym jakiś prosty obrazek, a tutaj się nie da :D
To sigma 10-20, ale nie wiem czy się uda za 1500 w dobrym stanie kupić. Poza tym nie porównuj 18-105 do 20mm 1.8, mam 18-200 jako spacerówkę i zawsze do szerszego kadru wolę sigmę niż na 18 robić zoomem jak mam czas i plecak z obiektywami ze sobą ;]
@stukpuk: Mam wersję bez AE, czyli pełny manual. Jak kupowałem to się trochę obawiałem, ale.. bajka :D Przesłonę się ustawia w sumie tylko raz, ew przestawia się jak ciemno wychodzi. Ogniskową tak samo tylko raz, tyle, że przy przytrzymywaniu body i obiektywu czasem potrafi się wartość zmienić, więc odruchowo sprawdzam czy się nie przestawiło żeby mydło nie wyszło. Poza tym, obrazek ostry, nawet bardzo. Z czasami można zejść nawet do 1/10
@dobrywieczor: przy 8mm to ja się nie boję manuala wiem jakie są zakresy głębi ostrości, przy takiej przesłonie :D, poza tym nawet na sigmie 20 czasami na manualu cykam, bo sam aparat np przez firankę mi AF nie wyostrzy na obiekt za nią. Bardziej mnie ciekawi czy to się przydaje na codzień, ja ogólnie głównie fotografuję dzieciaka swojego, no i w pomieszczeniu się zastanawiam czy jak walnę SB 900 w sufit
@stukpuk: ja świecę sb700 z dyfuzorem w sufit, i z zapiętym fishem, cały kadr ładnie doświetlony. Ja głównie kupiłem ten obiektyw do panoram, ale ostatnio też nawet fotorelację z targów praktycznie samym fishem zrobiłem, i imo daje radę.

Stałek mam kilka, ale jednak czasem wolę mieć ten zakres pod ręką niżeli w kilku szkłach i to też niepełny :)

btw. Ciekawe jak ma się sigma 18-35 1.8 do stałek. Obrazek miodny,
@dobrywieczor: A ile kosztuje 18-35 f/1.8, przecież to dopiero co premiera była. A na panoramy 8mm samyangiem to nie wpadłem, co to potem potrafi obrobić na normalną panoramę?

Jak ładnie lampa doświetla cały kadr to chyba się skuszę na tego 8mm :)
@dobrywieczor: hehehe na dpreview pisali ale to tylko i wyłacznie spekulacje, ja myślę że prędzej u nas będzie stała 6-8k. A tamto wiem że 180 ;] a jak może fizycznie mniej krzywić ? :D niemożliwe, mniej linii prostych to mniej to widać, ale krzywi tak samo :D
@dobrywieczor: wez sobie zmiennoogniskowego, jeszcze szerszego tamrona 17-50mm stałe 2.8 nowy kosztuje 1300 ale bardzo fajne szklo tyle ze trzeba dopasowac do aparatu bo czasem lapie FF albo BF
@dobrywieczor: hmm wolny? Wydaje Ci sie chyba :) choc zawsze go uzywam z lampa gdzie mam wspomaganie af i nie widze roznicy w stosunku do poprzedniego kita nikkora z silnikiem dzwiekowym czy jakos tak :)
@Wojot: Ja potrzebuję do nikona, fisha mam. Chcę coś szerokiego z prostym obrazkiem :) Możecie podrzucać jakieś droższe propozycje (ale tak do okolic 2tys :D), jak nic ciekawego tańszego nie będzie to pewnie dozbieram i kupię.