Wpis z mikrobloga

#phpstorm #php #naukaprogramowania
Mam pytanie, może mądre, może głupie, nie wiem.

Czy naukę php z poziomu -1 (zero pojęcia o internetowych rzeczach) lepiej zacząć od jakiegoś tam notepad++ i powoli się wdrażać czy od razu walnąć z grubej rury PhpStorm?
Jestem jeszcze studentem to się chyba załapię na darmową licencję ;D

Jakby ktoś miał jakieś porady bądź uwagi to będę wdzięczny :)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@seeksoul: na początku nie ma różnicy czy używasz IDE czy zwykłego edytora. Jak masz kase to kupuj phpstorm (warto), z darmowych IDE polecam Netbeans a jak chcesz edytor to sublime text + pluginy i też można całkiem przyjemnie coś robić.
  • Odpowiedz
@seeksoul: PHPStorm ułatwi Ci wiele. Nie utrudniaj sobie, gdzie nie musisz :) Masz tam kodowanie, baze danych, obsługę gita, do tego integrację z task runnerami, systemami ticketowania, wirtualkami. Dobre na start :)
  • Odpowiedz
@seeksoul: @SystemHalted: wcześniej czy później dojdzie ci jakaś baza, także lepiej od razu cały stack mieć, co do IDE - największą zaletą będzie podpowiadanie kodu, zwłaszcza dla początkującego, w jakimś notepadzie z tym średnio, w bracketsie swojego czasu też sporo się bawiłem, ale phpstorm kilka razy lepszy do php, za to do css, html, js brackets z pluginami to w 90% wystarczające narzędzie
  • Odpowiedz