Wpis z mikrobloga

@Enricco: prawnikiem nie jestem, ale chyba tyle co sporządzanie aneksu do umowy spółki cywilnej, że przekształcacie firmę, pójście z tym do notariusza, a potem jak macie podpis notariusza to rejestracja jej w KRS co trwa pewnie jakieś 7-14 dni. Ale ręki nie dam sobie uciąć ;P
@prudentia: w praktyce zarejestrowanie nawet prostych zmian w rejestrze trwa dłużej niż 7 dni. Dużo zależy od wydziału, bo wydział wydziałowi nierówny, oraz od pory roku kiedy składamy wniosek. Taka pora wakacyjna to rzeźnia.
Trzy, cztery tygodnie to optymistyczne minimum acz przykładowo w jednym z sądów województwa śląskiego czekałem 4 miesiące w wydawałoby się banalnej sprawie.

Przy tym, wszelkiej maści przekształcenia to skomplikowany proces i raczej nie ma co liczyć, że
@marianbaczal: no właśnie wydział wydziałowi nie równy, pisałam z wiedzy opartej na doświadczeniach mojej rodziny gdzie takie przekształcenie poszło wyjątkowo sprawnie bo coś około miesiąca ze wszystkim.
Ale faktycznie nie wzięłam pod uwagę wielkości firmy.
Dzięki :)
@prudentia: nie ma za co. Nie wątpię, że są przypadki gdzie to może trwać miesiąc ze wszystkim ale to bym nazwał ekspresowym załatwieniem sprawy. Nastawiałbym się raczej na kilka miesięcy ale jak się @Enricco za to weźmie na poważnie to się uwinie. Zwłaszcza, że z tego co widzę problemem dla niego nie jest "za ile" tylko "na kiedy" :>