Wpis z mikrobloga

Moze komus sie przyda artykul na t-nation dotyczacy kwasow omega. Wyjasnia dlaczego lykanie tabletek z kwasami nie rozwiazuje problemu:

https://www.t-nation.com/supplements/fish-oil-youre-using-it-wrong

W skrocie:
-liczy sie stosunek omega-6 do omega-3. Im wiecej spozywasz tych pierwszych, tym wiecej musisz brac tych drugich
-nalezy zamienic oleje roslinne na korzysc olejow zwierzecych, szczegolnie podczas smazenia
-kwasy omega3 najlepiej czerpac ze spozywanych ryb

Jezeli cos zle zrozumialem to prosze o poprawienie mnie :)

#dieta #silownia #mikrokoksy
  • 16
nalezy zamienic oleje roslinne na korzysc olejow zwierzecych, szczegolnie podczas smazenia

@koniarek: wszędzie ostatnio taki 'trend'. A znajomi ze mnie beka zawsze. "Ho ho ho ty ćwiczysz a smażysz? I to na smalcu?! Przecież to niezdrowe" A sami walą colę z biedronki zagryzając chipsami i żrąc piwsko przy tv co dzień :D
@Masterczulki: ignorancja ludzi jest duża, tłumaczą sobie swój wygląd (jeżeli nie są z niego do końca zadowoleni) że nie są w stanie się aż tak poświęcić, bo przecież zdrowa (albo nawet zdrowa i przypakowana, jeżeli chodzi o facetów) sylwetka wymaga OGROMNYCH poświęceń. I potem jest ból dupy - Płatki na mleku ? Nesquik ? to Ty możesz jeść takie rzeczy ? Przeiceż to nie zdrowe !!

Wszystko jest zdrowe. I smażenie
@sayeret:
Zupełnie nie o to chodzi w olejach.
Oleje roślinne to tylko źródło energii, nic poza tym, rafinaty, #!$%@? jak diesel.

W tłuszczach zwierzęcych, nawet w przetopionym smalcu, prócz tłuszczu jest jeszcze sporo innych substancji oraz skład taki, jak nasza tkanka tłuszczowa.
Dlatego tak łatwo się chudnie na diecie tłuszczowej opartej na tłuszczach zwierzęcych, bo korzystanie z własnej słoninki, a korzystanie z zawartości jelita, same thing.

Oczywiście kwasy tłuszczowe wielonienasycone są
lykanie tabletek z kwasami

@koniarek:
Nie rozumiem.
Tabletki z kwasami złe. Tłuszcz roślinny dobry.
Patrzę na moje tabletki:
Kapsułki, zawartość: olej rybny.
To dobrze czy źle robię?
@deryt: chodzi o to, ze przez wszechobecne oleje roslinne, ktore posiadaja przewage kwasow omega6, zaburzony jest ich stosunek do kwasow omega3. Dlatego im wiecej spozywasz olei roslinnych tym wiecej musisz dostarczac kwasow omega3 zeby zachowac rownowage. W artykule pisza o tym, zeby eliminowac olej roslinny na rzecz oleju zwierzecego.
@deryt: i tak i nie. Olej rybi ma dostarczac omega3. Jezeli spozywasz duzo omega6, to ilosc kwasu omega3 ktore dostarczaja kapsulki moze byc niewystarczajaca. Dlatego przede wszystkim trzeba ograniczyc spozycie substancji, ktore zawieraja duzo omega6.
@deryt:
W takich kapsułkach, podczas procesu technologicznego, zachodzą takie zmiany, że nie ma nic co tran przypomina, a już na pewno nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Taki "supelek" bardziej szkodzi niż pomaga.
Jak chcesz tran, to kupuj w ciemnym szkle, najlepiej fermentowany.
Jest najbardziej stabilny.
@ukazuyr:
No niestety straszne to jest, jak się ludzi w #!$%@? ładuje nachalnym marketingiem i garścią opłaconych badań, opartych na micie "Eskimosi jedli ryby i na serce nie chorowali".
Teraz pół dietetycznego światka w to wierzy, a drugie pół się boi odezwać.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak można w XXI w. wierzyć, że nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od
@Gavroche: Coz, ze strony naukowej sam sie na tym nie znam, wiec nie wiem. Natomiast T-nation przestalem juz dawno traktowac powaznie ,a dokladnie odkad wlasnie zaczeli sprzedawac suple. Teraz wiekszosc konczy sie jak ten - "Masz zastoj? Moze to byc spowodowane XYZ -> wez nasz Biotest ARMAGEDDON i bedzie super!"

Zreszta... na tym polega caly rynek suplementow, wiec co ja narzekam.