Wpis z mikrobloga

#programowanie #opengl #gamedev #pomocy

pomoglby mi ktos ze zadankiem na studia?

Wiekszosc kodu mam juz napisana, ale utknalem na ostatniej rzeczy ktora potrzebuje zeby zaliczyc (mam czas do piatku).

Mecze sie z tym juz pare dni ( ͡° ʖ̯ ͡°)

W zadnym wypadku nie prosze o zrobienie zadania za mnie czy nic z tych rzeczy, po prostu wskazanie/wytlumaczenie mi jak to zrobic.

Chcialbym tez zaznaczyc ze nadal sie tylko ucze i wiele bardziej skomplikowanych pojec jest dla mnie obcych.

Za pomoc moge zaplacic w jakis skinach csgo czy kupic cos taniego na necie (mam tylko pare zl na koncie).

No wiec do rzeczy:

Chodzi o to ze mam prymitywny silnik wlasnej roboty, jedyne co potrzebuje to zaladowac teksture do pamieci dowolna biblioteka (picoPNG, lodePNG czy cokolwiek, najlepiej zeby male bylo ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

i wyswietlic ta teksture na pozycji x, y.

Zadnych kolizji nie potrzebuje ani nic z tych rzeczy.

Po prostu na ten moment mam dzialajaca "gre" w ktorej jest ludzik i jakas tam prymitywna mapa, i tym ludzikiem mozna sobie jezdzic na boki.

Wszystko jest zrobione z vertexow z openGL.

Teraz po prostu chce zaladowac teksturke z pliku i nalozyc na tego ludzika, to wszystko.

Nie wiem gdzie mam dac kod bo mam sporo plikow i na pastebin byloby bardzo niewygodnie.

Prosze o pomoc wypoku. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kuhwa: Github? Z tego co pamiętam (miałem przerwę w korzystaniu), jeżeli wrzucisz jako repozytorium i dasz do niego link to powinno być wszystko dostępne.
  • Odpowiedz
@kuhwa: użyj biblioteki Freeimage. Załadowanie obrazka z jej pomocą zajmie dosłownie kilka linijek tylko przy przekazywaniu surowych danych do OpenGL`a twórz teksturę GLBGR lub GLBGRA, bo FI zwraca taką pomieszaną tablicę.
  • Odpowiedz
@JoeBlade: wlasnie chcialem uzywac freeimage bo na freeimage sa napisane przyklady od naszego nauczyciela, ale nie moge sobie skompilowac biblioteki z jakiegos powodu...
  • Odpowiedz
@kuhwa: SOIL (Simple OpenGL Image Library) - jedną funkcją wczytasz i wyślesz karcie teksturę do użycia, a potem tylko do shadera przesłać uv'ki i używać. Sam tego używałem dzisiaj. Swoją drogą, patrząc po opisie, nie jesteś czasem z AEI?
  • Odpowiedz