Wpis z mikrobloga

Ile dać/brać netto za godzinę pracy programisty-freelancera Python, który ma już 1-2 letnie doświadczenie, ma kilka większych projektów na koncie i potrafi biegle front-end (również bootstrap,angular) oraz wszystko spiąć razem? Jakie teraz stawki wchodzą w grę? (min-max)?
#webdev #python #freelance
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Avario: ale wiesz, że Java i Javascript to inne języki? Spring - tak, web apps w Javie (również .NET).
Zadałem Ci to pytanie bo ciekawe jest to co napisałeś, gdyż ja nie zauważam większych różnic, a jeżeli jakieś to z przewagą dla backendu. Firma, w której pracuję płaci dokładnie tyle samo mob, js i py. To co na pewno da się zauważyć to zapotrzebowanie na full-stack developerów. Zapewne za rok
  • Odpowiedz
@gofr:
Co? Tak, wiem xDDD javascriptowcy ( angular i node ) mają obecnie mniejwięcej na równi z javowcami ( spring itd ). Potem pythonowcy, C++owcy, na końcu PHPowcy.

Piszę w pracy w PHP , Javie, a poza pracą w C, C++, C#, Rubym, Assembler x86 i parę pomniejszych których nie ma co wymieniać
  • Odpowiedz
@Avario: zbyt ogólnie piszesz. Backendowcy często mają versatility, potrafią, chociaż w małym stopniu, poradzić sobie po stronie klienta, frontendowy rzadko maja jakieś doświadczenie w np. budowaniu API. Sam wiesz co z tego wynika.
Poza tym... mówisz, że znasz Javę, C, C++, C#, Ruby, Assembler i zarabiasz na PHP? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gofr: Tak, związane jest to z tym, że programowanie na frontendzie jeszcze do pojawienia się angulara było bardzo proste koncepcyjnie i nie było zbyt zorganizowane ( czasy walenia wszystkiego w jquery ).

Co do pytania nr 2 - Ostatnio gadałem z architektem z allegro, pośmialiśmy się apropo ludzi, którzy myślą, że PHP uwłacza osobie która w Nim pisze. Język to jest NARZĘDZIE. PHP to jest tylko NARZĘDZIE. Przypominam, ze PHP
  • Odpowiedz
@Avario: tylko, że... Allegro odchodzi od PHP. Aktualnie mają otwartą jedna rekrutację na PHP dev. Dzięki za wymianę komentarzy - pozdro!
  • Odpowiedz