Wpis z mikrobloga

Ile dać/brać netto za godzinę pracy programisty-freelancera Python, który ma już 1-2 letnie doświadczenie, ma kilka większych projektów na koncie i potrafi biegle front-end (również bootstrap,angular) oraz wszystko spiąć razem? Jakie teraz stawki wchodzą w grę? (min-max)?
#webdev #python #freelance
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@defoxe: No ludzie wolą rozliczać się B2B, tak wychodzi taniej. Ale ja akurat miałem do wyboru netto na rękę Uop albo B2b ;p Tak w ogóle - nie wiem dlaczego porownujemy zarobki w firmach w dużych miastach do malusienkich firm na prowincji ( umówmy się - nikt szanujący się nie ma działów IT w polu )
  • Odpowiedz
freelance nie o etat

@Injection: Freelance cię ambitni studenci zjedzą ;-)

No ludzie wolą rozliczać się B2B, tak wychodzi taniej.

@Avario @motokate: No ale wtedy prowadzisz działalność wszelkie składki płacisz sobie samemu... To wiesz... Do ręki dostaniesz przykładowo 5k ale trochę ci odpadnie na "prowadzenie działalności".
  • Odpowiedz
@Avario: nie, raczej chodzi o jednorazowe, cykliczne zlecenia z jednej firmy. Nawet kilka takich zleceń w miesiącu, w zależności od tego jakie nowe funkcjonalności będą potrzebować. Jedna osoba która rozwija całą aplikację (takie mini CRM), od front- i back-endu, którą wcześniej sama stworzyła.
  • Odpowiedz
@Injection: No spoko. No generalnie to możesz targować się z ludźmi co za 1000 zł Ci zrobia zleconko jakies xD ale lepiej chyba placic normalnie godzinowo wycenić na tej podstawie i tyle

@defoxe: no tak, ale tam napisałem netto + vat i zauważ, że 70 netto + vat to jest na fakturze 12k netto + VAT. 12k netto odliczasz podatki blablabla i zostaje Ci z 9k, ale powiedzmy
  • Odpowiedz
@defoxe: Niecałe 1,5 roku jako front end dev. Parę lat wcześniej przez ok. dwa lata bardziej back end (o ile php się liczy), a potem online marketing. Mówiłam o kwocie już po wszystkich kosztach i podatkach. Do tego jeszcze jakieś zlecenia wpadają, choć niewiele ich robię, bo nie chcę się zatyrać.

Wiem, że mam dobrze :)
  • Odpowiedz
@Avario:

@patx: Ciężko mi powiedzieć, wiesz, generalnie pythonowcom płaci się z tego co widziałem troszkę mniej niż javascriptowcom których zarobki mocno wyskoczyły bo node i angular.

Skąd takie obserwacje? #ciekawosc
  • Odpowiedz
Wiem, że mam dobrze :)

@motokate: No świetnie się masz. Jednak koszty życia trochę wyższe niż na "peryferiach".

4k netto 9 miesiecy doswiadczenia no ale warszawa

@mesrs123: No i właśnie dość "normalnie". Nawet mało jak na Warszawę (patrz jak wyżej - koszty życia).
  • Odpowiedz
@gofr: Miasta wszystkie ale głównie wojewódzkie ( tam zazwyczaj rekrutują )
Grupy na linkedinie, facebooku, a także konferencje i spotkania.
Oferty zazwyczaj korporacji, czasami startupów, czasami wpada obcy kapitał z Skandynawii/Anglii/USA , walną większy hajs i zbierają ludzi.
Zakres różny - widziałem na entry level, 1-2 lata, 4+ też się zdarza. Ale w praktyce, po 1-2 roku doświadczenia raczej już duża większość dostępna, po prostu niewiele firm potrzebuje ludzi z
  • Odpowiedz