Wpis z mikrobloga

Liczbę pielgrzymów szacuje się na 2-3 milionów. Przyjmijmy, że to będzie 1,5 miliona- każdy z tych pielgrzymów będzie musiał coś zjeść, kupi pamiątki, napije się kawy w kawiarni, wyskoczy na pizze, uzyje taxi, pociagi i autokary będą musiały ich dowieść. Zarobią wszyscy dookoła i państwo w podatkach.

Dni trwają 6 dni i każdy pielgrzym zostawia tutaj minimum 100 złotych dziennie- 1,5M1006=900M

Przy ŚDM koszty są znikome.

@ImInLoveWithTheCoco: Same ogólniki, zero danych.
@jacekKobr: Przepraszam, że nie zrobiłem mikroanalizy wpływu ŚDM na tereny zachodniej Galicji ale takie dane pi razy drzwi wystarczają dla portalu ze śmiesznymi obrazkami. Liczbe uczestników wziąłem z artykułu GW, z kolei 100 zł dziennie na uczestnika z kosztu pakietu pielgrzyma którego dzienny koszt (jedzenie, spanie, transport miejski) i oscyluje wokół 100 złotych dziennie+ plus jeszcze prywatne pieniądze uczestników, ale wybacz nie mam pojęcia ile będą mieli ludzie w portfelach ale
@jacekKobr: Z tych 100 złotych jest finansowane jedzenie, transport miejski, spanie, zostanie zbudowana scena itd. Te 100 złotych cumplu zostanie w polskiej gospodarce. Proszę- naucz się czytać, a nie zwalać wszystko na mityczny Watykan.
Z tych 100 złotych jest finansowane jedzenie, transport miejski, spanie

@ImInLoveWithTheCoco: Skąd ty to wiesz? W wielu parafiach regionu proboszczowie szukają "chętnych" rodzin do przyjęcia pod dach pielgrzymów ŚDM. Oczywiście bez żadnych opłat, więc na co idzie ta kasa "na spanie"?
Poza tym - owe 100 zł dziennie to jakiś twój wymysł, bo są różne "pakiety pielgrzyma", ale żaden nie opiewa na 100 zł (i to jeszcze dziennie).