Wpis z mikrobloga

@bonus: @Marmite: W ogóle przeszukałem trochę neta i nie znalazłem fajnego plugina do jspm-a obsługującego sass-a. Chyba pójdę po staremu i po prostu skompiluję całość gulpem
  • Odpowiedz
A udało Ci się kiedykolwiek zastosować podejści src i dist? Imho takie kopiowanie i trzymanie osobnych wersji nie ma sensu

@bonus: Wybacz, ale nie do końca rozumiem, może dlatego że dopiero wstałem, ale może po prostu nie wiem co masz na myśli :P mógłbyś trochę jaśniej?
  • Odpowiedz
@bonus: No i przecież i u mnie tak jest, akurat w tym wypadku jest to apka w Cordovie i to ona zajmuje się budowaniem, ale generalnie źródła masz w /app, a dist w /build
  • Odpowiedz
@bonus: Zrobiłem w końcu tak, że gulp kompiluje stuff (scss) do folderu target/dev, a stamtąd jest serwowany (u mnie przez nginx od razu). Do target/dev trafiają też jspm_packages i jspm config. Do tego spiąłem ze wszystkim livereload i generalnie daje radę.

@Abdizriel: Po staremu, bez JSPM :)
  • Odpowiedz
@mathix: Na bazie moich kolejnych przygód z bundlerami, dałem sobie spokój z JSPM i SystemJS z dwóch powodów działa trochę wolno w fazie developmentu (bardzo dużo requestów), a w fazie produkcji też dokłada sporo niepotrzebnego syfu z JSPM.

Mogę Ci polecić Webpack zrobiłem ostatnio configa który chyba wpasuje się w twój problem https://github.com/ald890/webpack-starter-light/blob/master/webpack.config.js dodatkowo polecam przeczytać https://webpack.github.io/docs/comparison.html
  • Odpowiedz
@bonus: Dzięki, wygląda ciekawie. Jak wygląda dodawanie nowych bibliotek? Zazwyczaj po instalacji bowerem trzeba jeszcze trochę configa dopisać.

Zauważyłeś jeszcze jakieś wady jspm-a?
  • Odpowiedz
@mathix: Można normalnie instalować biblioteki z NPM.
npm: import $ from 'jquery';
bower: import './bower_components/base/dist/style.css';

Tylko muszę dodać loader do css :)
  • Odpowiedz
@mathix: Poprawiłem ładowanie CSS i dodałem w root czyli index.js przykład ładowania z bowera
Podoba mi się, że webpack też ogarnia zwykłe pliki .html ostatnio bawie się Vue.js w którym nie można używać zewnętrznych tempaltek i można sobie fajnie wstrzykiwać template html jako string.
  • Odpowiedz