Wpis z mikrobloga

@Czayen: a ja dostałem od kolegi do obejrzenia malinkę, którą chce mi opchnąć... i nie mam w domu ani jednej klawiatury na usb!
tylko mysza się znalazła.
zrobiłem system na karcie sd używając do tego lapa... potem pożyczyłem na moment klawiaturę, aby móc wpisać hasło do wifi... a teraz gniję i czekam aż pojadę w poniedziałek do pracy... po klawiaturę. :(
  • Odpowiedz
drogi jest ten plastik do drukowania?

@zapoznalem: Przyzwoity filament spokojnie dostaniesz w granicach 100 zł/kg.
Z kilograma zrobisz duuużo takich obudów.
Problemem jest raczej koszt zakupu drukarki, czas druku oraz ilość potrzebnej wiedzy.
  • Odpowiedz
@vokus: racja. nie pomyślałem o tym. ale to głównie dlatego, że na konsoli to ja napieprzam w pracy, a malinka podłączona do telewizora miała w założeniu być centrum rozrywki z kodi, ewentualnie z jakimś lekkim desktopem typu xfce, ale również służącym do oglądania mediów. nie miałem ambicji używania jej jako sterownika do czegokolwiek, miernika itp.
i teraz zgoda, kodi zainstalujesz, ale już wpisanie czegoś do searcha to może być problem.
  • Odpowiedz
@frytex2: jeśli masz telefon z androidem lub ios to możesz pobrać darmową oficjalną aplikację do kodi - wystarczy, że RPi i telefon są w tej samej podsieci i możesz sterować. Jedynie w opcjach chyba trzeba ustawić, żeby można było się podłączyć - ale to chyba jest domyślnie ustawione - musisz sprawdzić.
  • Odpowiedz