Wpis z mikrobloga

@MiKeyCo: Ohoho, ale Panie znawco nie zarzucaj mi ignorancji bo to Ty twierdzisz, że społeczeństwo USA jest jednolite xDD

Porównajmy sobie KKK i NKWD:
Służba w celu chorej ideologii
Głównym celem wzbudzanie strachu
Wymierzona w niewinną
  • Odpowiedz
Ty twierdzisz, że społeczeństwo USA jest jednolite

@CrtZ: Bo stosunek do systemu politycznego i poszanowanie prawa jest w miarę jednolity, jakkolwiek byś nie zaklinał. Nie ma miejsca takie jątrzenie jak w Ubekistanie robią to agentury. I obie strony sporu zgadzają się, że należy rzeczowo dyskutować a jątrzenie takie jak u nas robi np. towarzysz Petru, KOD czy przekaziory w stylu Agory lub TVN jest działaniem szkodliwym dla państwa.

Porównanie NKWD
  • Odpowiedz
@MiKeyCo: co do skali działania to przypominam, że rozmowa była o NKWD w Polsce, więc mowa o codziennych represjach dotyczących milionów ludzi jest conajmniej... przesadzona. Ale koniec o tym, bo przecież przyznałem, że analogia była zła, więc nie zamierzam jej dalej bronić.

Wracając do meritum - to co nazywasz jątrzeniem, w Stanach byłoby milionowymi protestami, gdyby ktoś w tak jawny sposób jak robi to Duda i PiS łamał Konstytucję. Gadanie
  • Odpowiedz
co do skali działania to przypominam, że rozmowa była o NKWD w Polsce

@CrtZ: To tym bardziej całe porównanie jest bez sensu, bo NKWD choć działała w Polsce to jednak była organizacją zaborczą.

łamał Konstytucję

Brednie propagandowe, zresztą kolejny raz. Choćby dziś prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w tej sprawie uznając, że TK nie ma pełni władzy i nie może się wypowiadać na jaki temat chce. A wg. konstytucji na jej
  • Odpowiedz
@MiKeyCo: Prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania nie dlatego, że TK nie ma pełni władzy, tylko dlatego, że Prezydent RP nie podlega orzecznictwu polskich sądów karnych, tylko Trybunałowi Stanu.

Duda złamał Konstytucję zwlekając z zaprzysiężeniem sędziów wybranych przez poprzedni Sejm. Konstytucja nakazuje zrobić to niezwłocznie, a Duda zwlekał dla korzyści politycznych. Jeśli miał wątpliwości mógł skierować wniosek do TK. Taki wniosek poszedł, w tym czasie PIS wybrał 5 sędziów (3 niekonstytucyjnie co
  • Odpowiedz
nakazuje zrobić to niezwłocznie (...) zwlekał dla korzyści politycznych

@CrtZ: Pierdzisz propagandowe brednie. Prokuratura nie wspominała nic o prezydencie a wypowiedziała się wyłącznie nt. TK. Z propagandowego na polski:
1. Przy czym nie definiuje co oznacza "niezwłocznie", więc cały ten skowyt jest dyskusyjny i zawsze można skowyczeć, że niezdefiniowane "bezwłocznie" jest już zbyt długie.
2. Podobnie jak PO zwlekała dla korzyści politycznych z wykonaniem orzeczeń TK.
3. Próbowałeś to ominąć, więc ja napiszę:
  • Odpowiedz
@MiKeyCo:
1. Prawo ma to do siebie (ale jak widać nie masz o nim pojęcia), że niektóre rzeczy definiowane są przez zdrowy rozsądek. Niezwłocznie, to znaczy w pierwszym możliwym technicznie terminie. Robisz prostytutkę z logiki.
2. Czym innym jest nie wypełnienie luki prawnej powstałej po wyroku TK, a czym innym nie wykonanie konstytucyjnego obowiązku.
3. Link
  • Odpowiedz
@CrtZ: I ten zdrowy rozsądek definiują post factum establishmentowi prawnicy po uważaniu? Więc Duda jak mniemam zdefiniował sobie to inaczej. Oczywiście w oparciu o własny zdrowy rozsądek. Na straży konstytucji stoi prezydent więc on uznał, że ją będzie strzegł w ten sposób. Jakoś do Dudy mam więcej zaufania niż do ubekistańskich prawników pilnujących swoich interesików.

Panie pyszałkowaty znaffco prawa, bóldupisz aż miło popatrzeć. ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@MiKeyCo: To, że nie każde zdanie w ustawie wymaga definiowania, to wiedza podstawowa, osoba po pierwszym roku studiów ma taką wiedzę. Niezwłocznie, czyli bez zbędnej zwłoki. W przypadku 3 sędziów zwłoka była zbędna całkowicie, wynikała z chęci ochrony interesów partii, była złamaniem Konstytucji. Prezydent za taki czyn odpowiada przed Trybunałem Stanu. To, że nikt go teraz nie przed nim nie postawi świadczy właśnie o braku szacunku do prawa i praworządności.
  • Odpowiedz
żeby wywołać ból d--y u sąsiada xD

@CrtZ: Raczej u podobnych tobie obrońców uprzywilejowanego establishmentu, który nie bronił społeczeństwa przed nacjonalizacją OFE bez odszkodowania, nie bronił przed ACTA, nie bronił przed podniesieniem wieku emerytalnego ale chce być broniony przed utratą swoich przywilejów i wyłączności na kształtowanie ładu prawnego. Oczywiście używając wielkich, pompatycznych słów. No to pobóldupczycie teraz, bo społeczeństwo ma was w nosie.

Sąsiada mam rozsądniejszego, nie uwłaczaj mu porównywaniem
  • Odpowiedz