Wpis z mikrobloga

@sticker: Na taką jak moja pizza to daję 1/3 opakowania drożdży Babuni :), 3/4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju. Później podsypuję mąką (najczęściej tortową) i ugniatam, ugniatam czekając aż w końcu ciasto przestanie przylepiać mi się do palców. Jak już jest ok, odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Później posypuję lekko solą wyrośnięte ciasto, zagniatając je cały czas równocześnie jedną ręką, żeby rozłożyło się wszystko w miarę równo. Następnie
  • Odpowiedz
@thisismaddnes: jesli pozwolisz to moge dodac swoje 5 groszy bo mam kilka uwag. Juz kilka lat krece pizze na chacie i metoda prob i bledow doszedlem praktycznie do perfekcji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ciasto ugniataj za pierwszym razem co najmniej 20min, nastepnie odstaw je na 3-5h. Zdziwisz sie jakie plastyczne i elastyczne moze byc ciasto. Osobiscie preferuje pizze neapolitanska, wiec drozdzy dodaje ok 1/5-1/4 opakowania lub
  • Odpowiedz
@thisismaddnes: ja ostatnio testowalem wersje w której dajesz mniej drożdży ale znacząco dłużej ja wyrastasz (ca 6h). Wychodzi równie dobrze, a ponoć lepiej dla żołądka. Oprócz tego ja daje oliwę a nie olej do ciasta.
  • Odpowiedz
@waleczny_koczkodan: Sparzam dwa pomidory obieram ze skórki, wciapuję do miski, następnie wciskam tam pół ząbka czosnku, szczyptę soli, szczyptę cukru, pieprzu i papryki słodkiej (czasami ostrej chilli). Jeszcze dodaję łyżeczkę oregano i kapkę, łyżeczkę oliwy. Wszystko to lekko zagrzewam na palniku i dobrze mieszam po czym czekam aż ostygnie. No i mam sos :) Ale tak naprawdę to wszystko jest kwestią smakowania wszystkiego w trakcie, doprawiania i wyczuciu momentu kiedy
  • Odpowiedz