Wpis z mikrobloga

Mirki #arduino.owe. Trochę #inteligentnydom czy #domoticz.
Cel: sterowanie z poziomu arduino zaworem/termostatem przy kaloryferze, najchętniej zdalnie. Gdzieś kiedyś mi tu mignęła propozycja jakiejś takiej głowicy termostatycznej na 433Mhz, ale nie mogę się doszukać.
A może coś innego?
Założenia: docelowo ma to działać tak, że jak wyjeżdżam z pracy do domu to się włącza ogrzewanie w łazience. Wszystkie "niewiadome" już mam rozpracowane (#esp8266 do komunikacji + #tasker do wysłania info etc), ale pozostaje problem samego sterowania grzejnikiem.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meetom: Ja bym raczej 433MHz odradził, a przynajmniej te tanie moduły ;) ja na Twoim miejscu bym wybrał nRF24L01, a co do sterowanie elektrozaworem to samemu możesz zrobić. Sam elektrozawór, do tego jakieś #arduino z odbiornikiem RF (czy co tam chcesz wykorzystać do komunikacji między modułami) jakiś przekaźnik do podawania napięcia na elektrozawór i już ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@univac: taka była moja pierwsza myśl jak o temacie rozważałem. Ale wiem, że są gotowe głowice na baterie, które są do tego przeznaczone, więc szkoda wyważać otwarte drzwi..
  • Odpowiedz
@feriar: no własnie ten co widziałem był chyba na 2 albo 3 paluszki. Samo "przekręcenie" trwało chyba kilka minut łącznie (pewnie powolutku pykało + jakieś przekładnie). Nawet jakby to miało wystarczyć na kilka tygodni to mi w zupełności odpowiada.
  • Odpowiedz
@meetom: gotowe glowice to np danfoss z obsluga z-wave ale musisz sie upewnic do do modelu, sa cztery wersje i tylko dwie wspieraja z-wave z czego jedna aktualizowan :-)
Jest jeszcze dosc taniaa glowica na 868mhz e3q max! Rowniez w wersji bluetooth. Nie wiem jak z otwartoscia protokolu.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: Ja tylko o tym 433Mhz wspomniałem, bo tak mi coś świta. Nie musi być tak - może być 868Mhz i nawet tysiącpięćsetstodziewięćset byle dało się z tym jakoś komunikować ;)
Zaraz sprawdzę to co wysłałeś.
  • Odpowiedz