Wpis z mikrobloga

Kwestia regeneracji i węglowodanów. Rozumiem, że węgle są potrzebne do prawidłowej regeneracji? Jakie węglowodany w takim razie spożywać bezprośrednio po treningu? Co i mniej wiecej w jakiej ilości podczas odpoczynku?
A tu pytanie dla ambitnych: co w takim razie z regenracją na #lowcarb?
#mikrokoksy #silownia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dungeon_of_despair: Z tego co wiem to po treningu węgle które szybko się przyswajają (makarony itp). Podczas odpoczynku takie które wolniej się przyswajają (brązowy ryż). Na low carb organizm się przestawia i bierze energię z tłuszczy zamist węgli.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, nie pamiętam dokładnie jak to szło:)
  • Odpowiedz
@dungeon_of_despair: Ile osób tyle opinii. Jeżeli mowa tylko o węglowodanach to bezpośrednio po treningu możesz wrzucić jakieś szybkie węgle w postaci np. owoców (nie widzę sensu pakowania kasy w carbo), a po kilkudziesięciu minutach (tyle ile zajmuje Ci ogarnięcie się po treningu; niech Ci opadnie poziom adrenaliny/kortyzolu) zjedz pełnowartościowy posiłek - ryże, kasze, bulwy + białko, tłuszcz.
  • Odpowiedz
@bdm_bq:
Dokładnie tak, cumplu.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odżywianie i trening to procesy całodobowe, a nie krótkotrwałe wydarzenia.
Zjedzenie posiłku czy pobyt w siłowni, to przy pewnej regularności nic nie znaczące elementy tych procesów.
Zapewnienie energii, budulca i substancji regulatorowych oraz bodźca stymulującego to wszystko co trzeba zrobić, i to, k---a nie OIOM czy Straż Pożarna.( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dungeon_of_despair: Nikt nie odpowiedział Ci na pytanie, więc ja to zrobie. Przy diecie w której dominują węglowodany są one poniekąd odpowiedzialne za regenerację. Glikogen to pikuś, bo na jego odbudowę masz bardzo dużo czasu, podczas treningu siłowego w mięśniach tworzy się przyjazne środowisko do procesów anabolicznych. Ph i takie tam. Rolą węglowodanów w tym przypadku bardziej jest wyrzut insuliny która jest transporterem związków chemicznych do tkanek. Insulinę wyrzucają najbardziej węglowodany
  • Odpowiedz