Wpis z mikrobloga

A tak zupełnie poza tematem, jak chcesz być programistą a nie klepaczem, to zainteresuj się w ogólnym podejściu debugerem i to na serio. To narzędzie ma teraz takie możliwości, że głowa mała. Ustawianie np. breakpointa na zmianę danych pod konkretnym adresem pamięci (data breakpoint) jest już od 2006 roku albo i wcześniej a mi dupę uratowało kilka razy ;) W Visualu. I jak się uczysz to lepiej na dobrych narzędziach - polecam
@Hirunkan: ogarnąłem dopiero po czasie, że to notacja naukowa :D
@ja666: korzystam z Visuala obecnie, próbowałem debugować, ale jeszcze nie ogarniam i nie widziałem nigdzie tego, by debuger wykrył notację naukową, ale dzięki za radę! :)
Nie, nie żartuję. Im szybciej pójdziesz 'w tany', będzie parę rozczarowań ale gdzieś dojdziesz. Starczą chęci. I znacznie więcej się nauczysz niż słuchając randomowych mirków.

A i jaką tą książkę masz od debugowania? Tylko i wyłącznie dokumentacja narzędzia a nie książki! Jak czegoś nie rozumiesz, to się zapytaj od razu. Podstawy ang będą potrzebne. Ale tylko podstawy + słownictwo specjalistyczne a tego tak dużo nie ma.

PS. nie wkleję Ci tutaj poprzedniego
@ja666: "Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++" Bjarne Stroustrup. Dużo o debugowaniu tutaj co prawda nie ma, ale na pewno pomoże mi to jakoś zrozumieć co i jak. Jak skończę tę książkę to złapię się za jakiś ambitniejszy tytuł.
Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie, że tak. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Wykształcenie to odpuść od razu. Zrób ze dwa projekty webowe ( gówno w stylu sortowanie danych z jakiegoś imdb i przedstawianie w pro postaci, obrazek, aktorze itd.). Przede wszystkim nie bój się, czasami przyjmują ludzi po LO którzy C++ tylko znają w postaci dwóch komend 'new' i 'delete'. Będzie 10 i 15 przesłuchań i trafisz. Nie