Wpis z mikrobloga

#cpp #naukaprogramowania
Mircy, robię program z książki Stroustrupa - kalkulator walut, gdzie najpierw podaje się ilość, a potem jednostkę.
I mam problem bo program przyjmuje 10j i rozpoznaje jako pierwszego ifa, ale, gdy wpisuję już 10e to nie widzi, że to jest else if (jak wpiszę 10 e, tak, ze spacją, to wszystko działa). Jakiś pomysł?
Kod: http://pastebin.com/KvsktERD
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak chcesz się czegoś nauczyć to kompiluj i odpalaj w trybie debug, ustaw breakpointy na każdej linijce i podglądaj jaka zmienna ma jaką wartość. Dojdziesz do byka szybciej niż byś na wykopie to napisał i narysował nawet.
  • Odpowiedz
@Hirunkan: ogarnąłem dopiero po czasie, że to notacja naukowa :D
@ja666: korzystam z Visuala obecnie, próbowałem debugować, ale jeszcze nie ogarniam i nie widziałem nigdzie tego, by debuger wykrył notację naukową, ale dzięki za radę! :)
  • Odpowiedz
@deadmoose: miałem wrzucić długi tekst znowu ;p No ale chyba nie ma sensu ;) Między nami, naucz się zaawansowanej obslugi debugera. Wtedy nie będziesz mieć pytań 'o to jak' albo 'nie dziala' tylko jedynie wydajnościowe kwestie.
  • Odpowiedz
Nie, nie żartuję. Im szybciej pójdziesz 'w tany', będzie parę rozczarowań ale gdzieś dojdziesz. Starczą chęci. I znacznie więcej się nauczysz niż słuchając randomowych mirków.

A i jaką tą książkę masz od debugowania? Tylko i wyłącznie dokumentacja narzędzia a nie książki! Jak czegoś nie rozumiesz, to się zapytaj od razu. Podstawy ang będą potrzebne. Ale tylko podstawy + słownictwo specjalistyczne a tego tak dużo nie ma.

PS. nie wkleję Ci tutaj poprzedniego
  • Odpowiedz
@ja666: "Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++" Bjarne Stroustrup. Dużo o debugowaniu tutaj co prawda nie ma, ale na pewno pomoże mi to jakoś zrozumieć co i jak. Jak skończę tę książkę to złapię się za jakiś ambitniejszy tytuł.
  • Odpowiedz