Wpis z mikrobloga

#gry #pytanie #gamedev i dla przykładu #wiedzmin3

Staram się rozumieć dlaczego większość gamedevu nie wydaje wersji demonstracyjnych swoich gier, ea - bo nikt by nie kupił, ubiszajs to samo, a takiego wiedzmina ciężko byłoby spakować bo to w sumie wielka gra. Rozumiem to wszystko...

ALE, dużo ludzi piraci na "pięć minut", bo chcą mieć pewność że na ich konfiguracji cudnie stojącej na albo pod biurkiem ukochana gra pójdzie - jeśli po tym kupują to nie jest to piractwo a raszej mirroring, ale dlaczego nie spróbować tego nie naprawić?

Co by szkodziło twórcom gier zrobić darmowe benchmarki na ich silniku i gry które służyłyby tylko do odpalenia i przetestowania "czy i jak to u mnie pójdzie", już nawet rockstarsi w gtav wbudowali takie cudo, ale to nadal jest część gry i gdzie ktoś nie ma pewności to kupuje kota w worku albo "kradnie w celu pózniejszej legalizacji połączonej z finalizowaniem zakupu". Czy to jest naprawdę tak trudne wydać takiego chociaż benchmarka żeby tacy twórcy wiedzieli na jakich maszynach odpalana jest gra a gracze wiedzieli przed zakupem jak to chodzi?

A może to ja jestem głupi i naiwny i nie rozumiem dlaczego lepiej jednak bez (,) .
  • 17
@SenJestDlaSlabych: Tylko że to nadal to słynne nielegalne działanie które zabiera artystom ciężko zarobione pieniądze z portfela, bez którego #!$%@? byłby polskim claptonem...

To tak brzmi jak legalizacja nielegalnego w celu zwiększenia zysków, ehm :/ . A ludzie gadają że to złe...
@MichaelP: to trzeba mieć w dupie zdanie ludzi ;) wiedźmina 3 akurat kupiłem z miejsca ,ale gta5 pograłem 30 minut na piracie bo po słabym gta4 nie byłem pewny czy warto wydawać ponad 200 pln na steamie, ale jednak warto ;).
@SenJestDlaSlabych: gta5 kupiłem na pc przedpremierowo jedyny raz w życiu - zakup się ogólnie opłacał ale nigdy nie kupię przedpremierówki, bo nie mam zamiaru babrać się z pobieraniem patchy razem z miliardem innych zuchów :< .

A co do gtav i wieśka... gtav na moim laptopie chodzi lepiej niż na mocniejszych laptopach znajomych, ale z drugiej strony u nich znośnie chodzi wiesiek, więc się martwię...

No i nadal opinie o piractwie,
nawet rockstarsi w gtav wbudowali takie cudo, ale to nadal jest część gry i gdzie ktoś nie ma pewności to kupuje kota w worku

@MichaelP: Słuszna uwaga, nie było przypadkiem tak samo w Half Life 2? Pamiętam, że tam był benchmark.