Wpis z mikrobloga

Mirko!

Chcieliśmy przypomnieć, że to już ostatnia szansa na przesyłanie swoich wyrobów na Ogólnopolski Konkurs Winiarski, ale zdradzimy też małą tajemnicę:

Specjalnie na konkurs zawita do nas Ogólnopolski Mistrz Nalewek Pan Mariusz Fik, który zdradzi najskrytsze tajniki sukcesu i smaku swoich trunków. Nie obejdzie się też bez degustacji!


Domowe wino czerwone gronowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg czerwonych winogron
- 2 kg cukru
- drożdże winiarskie BURGUND
- pożywka dla drożdży
- 2 L wody

Przepis:
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy pektoenzym pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 3-4 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.

Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia, dokwaszenia.


#browin #konkurs #winiarstwo #wino #winodomowejroboty #pijzwykopem #zapraszajo #lodz
Browin - Mirko!

Chcieliśmy przypomnieć, że to już ostatnia szansa na przesyłanie s...

źródło: comment_TXiwwSE5p2KzbJjiD2ci8qIJtBLuaWXZ.jpg

Pobierz
  • 3
@Browin: z całym szacunkiem ale przepis beznadziejny

Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem.

No bez jaj to przecież robi się na początku, reklamujcie się, róbcie rozdajo ale mirków w błąd nie wprowadzajcie bo tak się wina nie robi.
@mietko: to jest przepis, który był sprawdzany przez nas prawie na wszystkich rodzajach ciemnych winogron. Chcieliśmy, aby akurat ten był dla osób, które zaczynają swoją przygodę z winiarstwem i pojęcia takie jak: nastaw, blg, cukromierz ich przerażają. Tu trzeba się bardzo postarać, żeby wino się nie udało.