Aktywne Wpisy
PozdroMleczny +16
zalmicie +1
Czego konkretnie oczekujecie po nowym rzadzie? ale tak konkretnie bez dyrdymalow typu "praworzadnosc", "kompetencja" (a jesli to, to konkretnie czym mialoby się to przejawiac).
Ja osobiscie mam glowne nadzieje na:
-zaniechanie obowiazkowych cwiczen wojskowych / wielkich ambicji militarnych, które przejawial PiS / proba normalizacji kontaktow z Rosja w ramie z Niemcami / UE
-przestawienie wajchy w temacie transferow socjalnych – uwarunkowanie 800 (500)+ od zatrudnienia, absolutnie niespelnianie nierealnych obietnic typu kredyt 0,
Ja osobiscie mam glowne nadzieje na:
-zaniechanie obowiazkowych cwiczen wojskowych / wielkich ambicji militarnych, które przejawial PiS / proba normalizacji kontaktow z Rosja w ramie z Niemcami / UE
-przestawienie wajchy w temacie transferow socjalnych – uwarunkowanie 800 (500)+ od zatrudnienia, absolutnie niespelnianie nierealnych obietnic typu kredyt 0,
Dzisiaj #wszystkichswietych i z tej okazji jestem ciągle wołana do przeróżnych wpisów z pytaniem o to, co to jest pańska skórka. Mam już o to wołanie lekki #boldupy, no ale że nick zobowiązuje, to podejmę po raz kolejny wyzwanie i jeszcze raz wytłumaczę to tym, co nadal nie wiedzą :D
Pańska skórka to warszawski przysmak sprzedawany przy okazji dzisiejszego święta w okolicach cmentarzy. Można go też nabyć na różnego rodzaju festynach, odpustach, na starówce lub na praskich bazarkach. Swoją tradycją sięga czasów przedwojennych (pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 1908 roku, ale prawdopodobnie już wcześniej była produkowana).
Nikt nie zna dokładnej receptury na ten cukierek. Przepis jest ściśle chroniony przez producentów. Wiemy jedynie, że robiona jest z cukru, ubitych białek i chyba różanego aromatu lub syropu z malin, który zabarwia ją lekko na różowo. W smaku słodka, przypomina nugat, watę cukrową. Twarda jak #!$%@?, trzymana w ustach nabiera ciągnącej się, kremowej konsystencji, zwana potocznie mordoklejką.
Kosztuje od 1 zł za sztukę do czasem nawet 2 zł.
W 2008 roku pańska skorka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
W 2007 roku Gazeta Stołeczna zaproponowała kandydaturę pańskiej skórki na jedną z nowych ikon Warszawy, gdzie zajęła trzecie miejsce, zaraz po Pałacu Kultury i po Muzeum Powstania Warszawskiego.
Ludzi dziwi fakt, że sprzedawana jest pod cmentarzami. Dla warszawiaków to tradycja, nie widzimy w tym nic gorszącego. Pańska skórka jest naszym regionalnym dobrem i kojarzona jest mocno ze stolicą.
Wygląda tak jak na zdjęciu poniżej.
Wszystkim prawilnym Warszawiakom życzę smacznego, a tym nieprawilnym proponuję kiedyś skosztować :D
Dla fanów #gotujzwykopem polecam ten przepis, jest najbardziej zbliżony do oryginału.
#panskaskorka #jedzenie #warszawa #grobbing
Komentarz usunięty przez moderatora
Ustaliłem, że na ludzie wschodu mówią na to szczypka.
To wszystko co wiem :)
Aha, no i, że jest pyszne ^.^