Wpis z mikrobloga

Hej mirki,

proste pytanie. Jestem programistą PHP, ogarniam teorię SOLID, DRY, wzorce projektowe oraz bazy danych. Korzystałem w życiu z Drupala, Prestashop, Joomli oraz Laravela. Jest ok.

Zacząłem się uczyć podstaw czystego Ruby. I tutaj zaczyna się pytanie, w sumie prośba. Korzystam do nauki z ruby-doc.org oraz http://www.tutorialspoint.com/ruby/. I bardziej drugiego źródła.

Mój cel: Ruby on Rails. Które elementy z Ruby patrząc na menu z drugiej strony muszę się nauczyć bardzo porządnie by płynniej korzystać z RoR? Na razie ćwiczę takie elementy jak Module, Class, definiowanie zmiennych w klasach, operacje na plikach i proste operacje na tablicach, hashach.

I ile powinna mi zająć nauka RoR dając sobie 10 godzin tygodniowo, dobrą znajomość Ruby by przeskoczyć Juniora samodzielnie?

#ruby #rubyonrails i może #php
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mortale: Być może źle interpretuje Twoje słowa, ale wynika mi z nich tyle, że chcesz przeskoczyć w jakiejś firmie stanowisko młodszego developera? Jeśli tak, to tylko poniekąd masz rację w swoim rozumowaniu. W firmach zazwyczaj i tak zaczyna się od stanowisk na których panuje mniejsza odpowiedzialność niż u tzw. starszych programistów. Najlepiej po prostu się zatrudnij. Teraz wiele firm rekrutuje.
  • Odpowiedz
@rskk: Nie chcę uderzać na juniora RoR bo jestem regularem PHP, wolałbym zrobić małe portfolio na RoR i uderzać na regulara. A z javascript to umiem jQuery + AJAX + podstawy Angulara.

@szerlokmerlok:

chcesz przeskoczyć w jakiejś firmie stanowisko młodszego developera?

Zgadza się, ale nie chciałbym wylądować jako junior ani również jako senior. Celowałbym właśnie w regulara, w świeżego regulara. Po prostu aktualnie jestem regularem
  • Odpowiedz
@Mortale:
Najpierw zrób jakichś pojedyńczy tutorial w Rails aby zobaczyć na czym polega ten framework. A ogólnie jest on bardzo sztywno ustawiony (Convention over configuration), wiele rzeczy dzieje się w nim automagicznie. Jeśli używałeś Laravela to będziesz miał porównanie między tymi framerkami MVC i zobaczysz czy opłaca ci się wchodzić w Ruby a nie np. Python i Django albo może w Node+Express.
Jest jeden gościu, nazywa się Michael Hartl http://www.michaelhartl.com/
  • Odpowiedz
@Nadrill: Słyszałem, że robienie RoR od razu sprawdza się, ale spowalnia pracę programistów. Zalecają wręcz poznanie podstaw Ruby i tych podstaw chcę się nauczyć. By chociaż zrozumieć jak działa RoR od zaplecza.

@Jojne_Zimmerman: Zastanawiałem się długo nad technologią i zrezygnowałem z Django bo nie lubię Pythona (osobiste uprzedzenie, nie warto wspominać, nie ma nic do jakości kodu). A nad Node + Express się nie zastanawiałem, nie jest to
  • Odpowiedz
@Mortale:
Jeśli piszesz, że ćwiczysz teraz

Module, Class, definiowanie zmiennych w klasach, operacje na plikach i proste operacje na tablicach, hashach.

to jak najbardzej możesz robić apke w Rails.
  • Odpowiedz
@Mortale:
teraz możesz sobie napisać nodejs + express np. gierke MMO w HTML5 obsługąjącą websocket
Czyli to są rzeczy zaawansowane ale nie dla odbiorcy takiego jak firmy zlecające pisanie pisanie np. systemów CRM.
  • Odpowiedz
@Mortale: Tak z ciekawości czemu akurat RoR? Bo jak dla mnie to jeśli już się z PHP przebranżawiać to na fronta, ogarniasz dobrze Angulara i zarabiasz jako regular kwoty seniorowe w obu technologiach :D
  • Odpowiedz
@DanioPL: Nie jara mnie w ogóle frontend bo przez długi czas byłem w sumie full-stack devem pehape. Wybierałem między Ruby a Pythonem, w przyszłości chciałbym jeszcze nauczyć się C# i .NET framework oraz pisanie aplikacji mobilnych.
  • Odpowiedz