Wpis z mikrobloga

#embedded #mikrokontrolery #programowanie #praca #elektronika
Mam pytanie, jak jest pracą w branży systemów embedded? Jestem na EiT, co nieco o elektronice wiem ale nie wiem czy nie iść w stronę aplikacji desktopowych (więcej ofert). I co trzeba umieć (oprócz programowania w C/C++ i ew. linuksa) żeby dostać się na jakiś staż albo etat jako młodszy programista?
Wołam @janek_kos bo widzę że siedzisz w temacie.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam pytanie, jak jest pracą w branży systemów embedded?
Zależy co rozumiesz jako embedded ?! Teraz niemal każdy soft który akurat nie wytwarzasz na na dektopa, ludziska uważają za embedded.

Anyway, pracy trochę jest.. z jednej strony na pewno mnie niż taki web czy mobile development, ale z drugiej strony bywa ciekawiej płatna.

jestem na EiT, co nieco o elektronice wiem ale nie wiem czy nie iść w stronę aplikacji desktopowych (więcej ofert).
  • Odpowiedz
Generalnie embedded strasznie zawęża możliwości. Ofert pracy jest około 10 razy mniej niż w web czy mobile. Konkurencja jest spora bo trend oprócz EiT dostrzegają również studenci automatyki czy elektrotechniki. Ja z własnego doświadczenia - odradzam
  • Odpowiedz
@Mirvan: Nie ma się co czepiać, też tak często piszę, gdyż jeśli zna się C++ dość dobrze, zazwyczaj trzeba też dość dobrze znać C, a to taki skrót myslowy - chodzi o rodzinę języków. W Oficjalnych dokumentach ze standardu C++14 masz odwołanie do standardu C89 i informacje, że jest to jeden zdokumentów, które nalezy brać pod uwagę przy czytaniu dokumentacji od C++.
  • Odpowiedz
@Kaczus2B: Piszą tak ludzie którzy się nie znają. Jak widzisz to często, to musisz trafiać na właśnie takich ludzi.

gdyż jeśli zna się C++ dość dobrze, zazwyczaj trzeba też dość dobrze znać C

Nie.
  • Odpowiedz
Mam pytanie, jak jest pracą w branży systemów embedded?

@Blackhorn: Z moich doświadczeń jest tak że do web dev masz 100ofert i 40 kandydatów. Do embedded masz 10 ofert ale może 2 kandydatów. Więc jest mniej ofert ale i mniej ludzi.

co nieco o elektronice wiem ale nie wiem czy nie iść w stronę aplikacji desktopowych (więcej ofert)

@Blackhorn: Twoja decyzja i w czym się lepiej czujesz. Mi się zawsze
  • Odpowiedz
@Mirvan: RTOS to jest osobny system czasu rzeczywistego - on działa zamiast linuksa - zapewne może być jakiś emulator hostowany na linuksie, ale używa się go zamiast - ze względu na pewne właściwości, których linux nie posiada
  • Odpowiedz
@rzet: Można i na sterownikach na których jest freertos, dla niektórych zastosowań mamy tez uclinuksa, ale on do wielu rzeczy po prostu się nie nadaje.
  • Odpowiedz
@Mirvan: Jeśli twierdzisz, że ktoś zna bardzo dobrze C++ i nie zna różnic miedzy C i C++, to mogę powiedzieć jedno - nie zna C++ bardzo dobrze. Jeśli zna te różnice, to zna oba języki. C co najmniej w standardzie C89, ale sądzę, że i C99 też (tam ażtak wielu zmian nie było, największa to dojście VLA)
  • Odpowiedz
@rzet: dlatego napisałem, że można miec i jeden system i drugi - najpierw zrobilismy wszystko co się da na uclinuksie, bo było prościej, ale po prostu filozofii systemu nie przeskoczysz, i do pozostałych rzeczy musielismy zrobić też obsługę freertosa. i przepisać część rzeczy pod to.
  • Odpowiedz