Wpis z mikrobloga

@Im_from_alaska: o ile generalnie mam bekę z wykopowej prawicy i tego obrazka, to co do samej sytuacji z grupą wyszehradzką mam mieszane uczucia. blok w końcu istnieje po to, aby stanowić pewną przeciwwagę dla Niemiec. sens istnienia takiego bloku zostaje zachwiany, jeżeli któreś państwo zaczyna romansować z innymi.

nie zrozum mnie źle, nie uważam, że powinniśmy się stawiać Niemcom bo hurr durr merkel, tylko po prostu moim zdaniem grupa wyszehradzka
  • Odpowiedz
@paziu: nie oszukujmy się - polska, węgry, słowacja i czechy to biedne kraje. i sojusz z takimi w żadnym wypadku nie jest stabilny. myślisz, że słowacy nie wzięliby pieniędzy za olanie GW? tak samo byłoby z każdym innym krajem.

ok, współpraca w regionie, super, ale nie można przedkładać kontaktów z zachodem na rzecz grupki czterech biednych krajów.

a co do rosji, polska też powinna się na nią otworzyć. oczywiście nie
  • Odpowiedz
@Im_from_alaska: wiesz, to ciężki temat i tutaj każdy będzie gdybał po swojemu. wg mnie zacieśnienie biznesu oraz ośrodków naukowych, jakaś wspólna, i spójna, polityka energetyczna, sprawi, że Niemcom nie będzie tak łatwo dyktować nam warunków. a np. dopóki nie mamy energii jądrowej, to Niemcy pakietami klimatycznymi mogą nas dosłownie udusić.

oczywiście wcale nie uważam, że Słowacja nie wyłamie się za parę euro, ale to już nieco bardziej abstrakcyjny poziom gdybania.
  • Odpowiedz
serio można być tak głupim i ślepym jak wykopowa prawica? xD przepraszają członków grupy wyszehradzkiej za to, że polska popiera politykę ue z czego będą większe korzyści niż w byciu w nieformalnej grupie czterech państewek.

@Im_from_alaska: Wytłumacz mi jak wykopowej prawicy jakie będą korzyści z przyjęcia tych kolejnych imigrantów? Jakie będą korzyści z debilnej polityki Niemiec?
  • Odpowiedz
@Im_from_alaska: wykopowa prawica to ciekawe zjawisko, potrafią zakłamywać rzeczywistość i to w taki sposób ze sam TVN by się nie powstydził ( ͡° ͜ʖ ͡°) wystarczy zerknąć na główną, wszystko z płomieniem nawet duplikaty xD dla nich wszystko jest czarne albo białe nie ma nic pomiędzy, a do tych co piszą ze hurr durr poczekaj niech ci zgwałcą żonę/córkę przecież nasz głos nie miał żadnego znaczenia,
  • Odpowiedz
@paziu: Właśnie, Niemcy grają na wielu frontach i tam też szukają korzyści. I dokladnie to samo powinna robic polska (oczywiście na tyle, na ile pozwala nam nasza pozycja). Nie mam nic przeciwko współpracy na poziomie WG, ale nie mozna sie zamykać na inne strony. Czesi się nie zamykają, Węgrzy też nie (nie mam nic przeciwko rosji) tylko polska ma uciąć kontakt z ue, bo musimy przyjąć kilka tysięcy uchodźców z
  • Odpowiedz