@Im_from_alaska: ależ oczywiście powinniśmy dbać o jedno i drugie. tak jak mówiłem, mam po prostu mieszane uczucia, a nie że ratowałbym V4 za wszelką cenę, czy chciałbym koniecznie dosrać Merkel. po prostu nie wiem, czy tak wiele w tym momencie zyskujemy. współpraca z samymi tylko Niemcami jest oczywiście dla nas bardzo ważna (wystarczy spojrzeć na bilans eksportu), ale nie wiem, czy dostalibyśmy mocno po uszach za postawienie się UE w
@Gamling: jak zwykle w takich sytuacjach polecam twitter i facebook Piotrka Maciążka, który bez zbędnego p--------o wyjaśnia kwestię solidarności Grupy Wyszehradzkiej
Czesi zasugerowali, że Polska złamała "wyszehradzką solidarność" . Takie sygnały płynęły z Pragi jeszcze przed głosowaniem w sprawie kwot uchodźców więc Praga odrobiła lekcję i do końca próbowała rozegrać sentymentalnych Polaków. O tym, że Czechy i Słowacja właśnie wystawiły Polskę do wiatru w sprawie polityki klimatycznej cisza
@dsun: Chodziło tutaj o konkretną sprawę imigrantów/uchodźców. Kraje V4 jako nielicznie nie idą jak stado baranów na ścięcie tylko starają się chronić praw i granic Unii. Niemcy wymyśliły sobie, że stary kontynent ma wskoczyć w tryb multikulturowy, nieważne czy to się komuś podoba czynie. Jest to wysoce amoralne i będzie tragiczne w skutkach dla monokultur Europy. W tym konkretnym głosowaniu powinniśmy głosować wspólnie z pasem wschodnim chociażby ze względu na
@paziu: Ja nie sugeruję, ze chcesz ratować grupę za wszelka cenę, w żadnym wypadku. Po prostu wyśmiewam te naiwność i wiarę w jakies utopijne ideały wszystkich ortodoksyjnych patriotów.
@wykoptomka: cóż, jest sens w tym, co mówisz. tak jak wspominałem, zbyt wielu rzeczy nie wiem, żeby mieć w tej materii jakieś konkretne zdanie, więc jedyne co robię, to głośno myślę
@dsun: Orban nie boi się Rosji, bo Węgry leżą poza zasięgiem czerwonych łap. Węgry są oddzielone łukiem Karpat, wystarczy spojrzeć na mapę. Gdyby byli bliżej to Orban gadałby inaczej.
@Im_from_alaska: A co ma piernik do wiatraka? Węgry mają w jakiś sposób ograniczone prawa członka UE? - chyba nie. Druga sprawa to Niemcy w ważniejszych sprawach mają nas głęboko w dupie - wspólna polityka energetyczna, bazy NATO, nord stream, nord stream II
@paziu: jasne, nikt nei krytykuje, dyskutujemy;) Warto zauważyć tez fakt, ze TYLKO 3 państwa GW i Rumunia sie wyłamały. Przeciez sa na zachodzie kraje, ktore problemów nie maja z Syryjczykami, jak choćby Portugalia czy Islandia. Taka mała Islandia przyjmuje ponad 10 tys imigrantów. Najsmutniejsze jest to, jak ludzie wola łykać granie na emocjach poprzez jakies smieszne tweety zagraniczych polityków, jakby tam nagle nie znali takich słów jak "propaganda" czy "gra
@Im_from_alaska: Masz pretensje o to, że ludzie się denerwują że Polska działa w interesie Niemiec, i głosuje za rozwiązaniem niemieckiego problemu kosztem Polski i grupy wyszehradzkiej ?
@wypok_user: ekonomia nie zna takiej bariery jak luk Karpat, i głownie przez to w dobie szukania alternatywy energetycznej od Rosji, Węgrzy wpadli w ich ramiona. Warto poczytać o sytuacji gospodarczej Węgier i o tym, jak idiotycznymi decyzjami dotyczącymi np sektora bankowego stracili zachodni prywatny kapital na rzecz wschodniego, powiązanego zewsząd z Kremlem.
Najsmutniejsze jest to, jak ludzie wola łykać granie na emocjach poprzez jakies smieszne tweety zagraniczych polityków, jakby tam nagle nie znali takich słów jak "propaganda" czy "gra polityczna".
mając konto na wykopie od jakiegoś czasu już nauczyłem się, że to nie fakty i twarde dane rządzą pędem mas, tylko zgrabne i chwytliwe hasełka. ludzie wykopują jak głupi manipulatorów pokroju Wolniewicza, jednocześnie wieszając psy na Wellman oddającą honorarium na cele
Ja uważam,
źródło: comment_newJ1SyjAMdwSFQKPW7q3DzSxlwGHNbF.jpg
Pobierz@gnt_1: Widzę, ktoś tu ma problemy z czytaniem xD
A kto nienawidzi Rosji?
Warto zauważyć tez fakt, ze TYLKO 3 państwa GW i Rumunia sie wyłamały. Przeciez sa na zachodzie kraje, ktore problemów nie maja z Syryjczykami, jak choćby Portugalia czy Islandia. Taka mała Islandia przyjmuje ponad 10 tys imigrantów.
Najsmutniejsze jest to, jak ludzie wola łykać granie na emocjach poprzez jakies smieszne tweety zagraniczych polityków, jakby tam nagle nie znali takich słów jak "propaganda" czy "gra
Komentarz usunięty przez moderatora
Warto poczytać o sytuacji gospodarczej Węgier i o tym, jak idiotycznymi decyzjami dotyczącymi np sektora bankowego stracili zachodni prywatny kapital na rzecz wschodniego, powiązanego zewsząd z Kremlem.
mając konto na wykopie od jakiegoś czasu już nauczyłem się, że to nie fakty i twarde dane rządzą pędem mas, tylko zgrabne i chwytliwe hasełka. ludzie wykopują jak głupi manipulatorów pokroju Wolniewicza, jednocześnie wieszając psy na Wellman oddającą honorarium na cele