Wpis z mikrobloga

A co mi tam, refleksja.

W maju rok temu z Raimondem dotarliśmy do Doniecka i Ługańska. Wybuchły wtedy pierwsze walki o Słowiańsk i Kramatorsk jednak obwodowe miasta nadal pozostawały względnie spokojne. Pomijając, że na każdym kroku byli uzbrojeni w pałki i tarcze protes... a nie sorry... to nie ta impreza, poprawka: uzbrojeni w kałasznikowy "rebelianci".

Czym chcę się podzielić? Bo wiele osób już zapomniała. Mieliśmy wtedy identyczne przemyślenia. To była paranoja, przestraszeni prości ludzie, ukraińscy dziennikarze spanikowani aby mówić po ukraińsku, historia spalonej redakcji w Snieżnoje, która nie chciała drukować proreferendalnego chłamu. I ci wszyscy "demonstranci", którzy stanowili promil (kilkaset osób w milionowym czy półmilionowym mieście) tkanki miejskiej mówiący w 95-99% zawsze to samo. Rozumiecie? Żadnej różnicy, to samo... abstrakcja. Mogliśmy zgadywać co nam powie kolejna osoba. Poziom propagandy tłoczonej do głów przerastał to co widziałem w Azji Środkowej.

Nigdy wcześniej w swoim życiu nie byłem tak bardzo przekonany, że to wszystko to jest jeden wielki organizowany cyrk, przedstawienie. Żadna rewolta przeciwko banderyzmowi tylko wielka mistyfikacja. Kolejne wyjazdy tylko potwierdzały moje przypuszczenia, nawet ludzie nienawidzący Ukrainy przyznawali, że początek to była iluzja - ściągani górnicy i marne poparcie dla jakieś tam rebelii.

Raz na kwartał warto to napisać. Wojnę wywołała Rosja. Ukraina jest winna ale ona była "tylko" rozgrywanym pionkiem.

#ukraina #rosja #wojna #przemyslenia #wspomnienia #historia
#ryczek #thumbingthestans
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wojnę wywołała Rosja. Ukraina jest winna ale ona była "tylko" rozgrywanym pionkiem.

@Nero12:
Wycinasz wybrany element z całości, a całość jest taka:

1) Majdan przeciwko Janukowiczowi bo nie chce umowy stowarzyszeniowej
  • Odpowiedz
@Myrten: Jaja sobie robisz punktem 5. Pamiętam jak to się odbywało od środka, nie przekonasz mnie, że było inaczej. Rebelia była inspirowana i logistycznie organizowana przez Rosję.
  • Odpowiedz
5) Korzystając z fali patriotyzmu po zajęciu Krymu ultrapatrioci/imperialiści tacy jak Striełkow wywołują powstanie w Donbasie którego Putin wcale nie chciał

@Myrten: jaja sobie robisz gdyby tak było Striełkov lezałby 2m pod ziemią jak batman i mozgowoj zanim by cokolwiek zdołał wyrzeźbić
  • Odpowiedz
@Nero12: To czemu nie miała odpowiedniego sprzętu i była łatwo bita przez Ukraińców aż do Iłowajska kiedy jej upadek zawisł na włosku? Wszystko na to właśnie wskazuje ze to była samowolka a Kreml dopiero po klęskach został zmuszony do pomocy.
  • Odpowiedz
@Myrten: Nie wiem co było w czyjej głowie. Wiem na pewno, że bez wsparcia Rosji na poziomie propagandowym, logistycznym i militarnym rebelia nigdy by nie wyszła z fazy "marzeń" grupki nacjonalistycznych oszołomów. Możliwe, że Rosja wierzyła iż Ukraina będzie niezdolna do jakiejkolwiek reakcji. Ja uważam, że przeliczyła się i nie doceniła patriotyzmu na wschodniej Ukrainie. Trzon sił w początkowej fazie wojny to były Bataliony Ochotnicze, głównie ze wschodu Ukrainy. W
  • Odpowiedz
@Nero12: Jakby wsparcie Rosji było to by wyglądało to tak jak na Krymie, niezależnie od nastrojów ludności bo o wyniku decydowały siły zbrojne. To co było to właśnie była akcja zorganizowana przez rosyjskich patriotów (z których dużo było i nadal jest w strukturach siłowych Rosji - stąd mieli lekki sprzęt typu manpady, karabiny itd...) porównaj sobie to z tym co się działo na Krymie .

@bombastick: Separatyści nie
  • Odpowiedz
@bombastick: No własnie - pojawiło się wsparcie rosyjskie - tyle że dopiero w momencie kiedy rebelia prawie upadła na co Putin nie mógł sobie pozwolić, ale zaraz po tym znikło i separatyści nie poszli dalej.
  • Odpowiedz
@Myrten: Zdycha, recesja to była rok temu. Przez wojnę również, kapitał odpływa, bo Rosja nie jest stabilnym gospodarczo państwem, ceny ropy poszły w górę, w ramach sankcji, USA podpisały przecież porozumienie z Arabami oraz Irańczykami, po to żeby te ceny zbić :)
  • Odpowiedz
@Bsx88:

ceny ropy poszły w górę, w ramach sankcji, USA podpisały przecież porozumienie z Arabami oraz Irańczykami, po to żeby te ceny zbić :)

Żyjesz chyba w alternatywnej rzeczywistości...
  • Odpowiedz
@Bsx88: Po pierwsze te wykresy nie są mierzone parytetem siły nabywczej więc do żadnego porównywania się nie nadają, a po drugie to jeżeli -4% rdr w jednym kwartale to jest zdychanie to jak nazwiesz -8% jakie USA miało w 2009 roku?
  • Odpowiedz