Wpis z mikrobloga

@Migfirefox: Dawno miałem laborkę to mogę coś sknocić w opisie. Tam gdzie świeci to ośrodek aktywny lasera - tam jest duża moc i tam jest akcja laserowa. Z tuby wydostaje się około 1% mocy - reszta jest potrzebna na podtrzmanie akcji laserowej. Na potrzeby laboratorium można przesuwac zwierciadło odbijające wiązkę spowrotem do ośrodka aktywnego dzięki czemu można zmieniać długość fali lasera (zwierciadło jest na karetce mniej więcej pod oscyloskopem). Na
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Ta kreska pomiędzy szklaną tubą a zwierciadłem to obszar, gdzie luzem leci wiązka silnego lasera, ale włożenie tam choćby dodatkowego szkiełka spowoduje na tyle duże tłumienie że akcja laserowa ustaje.

Z ciekawostek dodam, że szyna kareti ma swoje lata, a przez co takze luzy, więc każde przesunięcie (co kilka milimetrów) trzeba korygować justując zwierciadło aby nie stracić akcji laserowej.
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Znalazlem instrukcje do ćwiczenia - jeżeli chcesz mogę Ci przesłać bo ten przedmiot to był bardziej odcham techniczny i jest stosnkowo ciekawie pisane

Co do mikrofal to falowodami na pasmo gigahercowe tez się bawimy chociaż to już jest nudniejsze...
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Teraz poszedłem na kolejny przedmiot z tego samego instytutu. Jedno z laboratoriów to badanie łączy IRDA i RC5, druga labka to badanie i spawanie światłowodów :)
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Sygnał może być wielokrotnie odbity, odbiornik ma szeroki "stożek akceptacji" sygnału. Problem pojawia się gdy celujesz pilotem w róg ściany - wtedy sygnał odbija się wielokrotnie z małym przsunięciem i rozmywa się co trudnia dekodowanie go, co w efekcie prowadzi do błędnego odtworzenia sygnału.
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Możesz zrobić eksperyment i celować z róg pokoju np przyciskiem zwiększającym głośność. Telewizor nie będzie reagował prawidłowo - czasem nic nie będzie robił, czasem zrobi coś innego niż chcesz, a czasem zrobi to co chcesz.

Niestety instrukcja do tej akurat laborki skupia się na standardzie kodowania a nie na samym łączu opto więc chyba nie ma sensu Ci jej przesyłać - to samo pewnie znajdziesz na wiki. Z resztą
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Zapraszamy na polibudę do warszawy - dopiero się namęczysz :P

Ale jak przemęczysz matematykę i fizykę na pierwszych trzech semestrach to potem już coraz przyjemniej.
  • Odpowiedz