Wpis z mikrobloga

@VivaPlatija: @mkarweta: Ateista nie musi być prorokiem swojej "religii". Mam kumpla, który nie wierzy i nie rozmawia o Bogu bo wg. niego "po co, skoro o smokach też nie rozmawiamy - a smoki jak i Bóg też nie istnieją". Ale przeciw religii w szkole też nie jest bo "jeśli komukolwiek to pomaga"
  • Odpowiedz
Ateizm to nie religia

To właściwie system poglądów

Z tego co pamiętam to definicja religii opiera się właśnie na przekonaniu w istnienie jakiegoś bytu wyższego czyli np. Boga.
  • Odpowiedz
@grzegorz-zielinski:

No ale katofaszyści wcale się nie różnią metodami od ateizmfaszystów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oddzielmy ziarna od plewu. Mnie też w-----a zepsucie instytucji Kościoła, dlatego cieszy mnie to, że na scenie pojawił się taki Franciszek co jednak stara się przywrócić myślenie spasłego kleru na właściwy tor.
  • Odpowiedz
@mkarweta: no nie wiem, ja raczej jestem ateistką, ale mam głęboko w dupie w co kto wierzy. jak przychodzą czasem jehowi, to życzę im miłego dnia mówiąc, że jestem niezainteresowana. zwykle staram się unikać tematów wiary, bo to nie mój problem i też wiem, że nikogo nie przekonam, że nasze życie jest niestotne i jest dziełem przypadku.

chociaż byłabym szczęśliwsza nie widząc (mówiąc o Polsce) krzyży na każdej ścianie, nie
  • Odpowiedz
@dawne-dzieje: W sumie lepsze to niż nawiedzeni ciemnoskórzy brodaci przyjaciele którzy pukaliby do drzwi i kazali Ci wybrać - Islam lub śmierć, a zamiast kościołów meczety i darcie mordy z wezwaniem do modlitwy każdego dnia. Do tego blokowanie ulic przez ciemnych no bo muszą się pomodlić.

W skali bycia atencyjną k---ą religii Islam jest jednak pierwszy. Katolicy, nawet jeśli rzeczywiście dzwonią, chodzą po ulicach etc. to nie robią tego na
  • Odpowiedz
@VivaPlatija: no i widzisz, ja sobie zdaję sprawę, że urodziłam się (i czasami pomieszkuję) w nie takim najgorszym kraju po tym względem. więc nawet jak czasem sobie pomarudzę, to jest to raczej takie polskie marudzenie dla samego marudzenia.

ale może nie powinnam się wypowiadać, bo z islamem nie miałam bezpośredniego kontaktu. pewnie nie każdy wyznawca allaha jest jak to go na wypoku malują. kurde, ja wierzę w ludzi ( ͡
  • Odpowiedz
@VivaPlatija: Na onkologie to pewnie zaraz pojade, ale po przeczytaniu tego wpisu. Mają cholerna rację, religia to nie nauka, a szkoła uczy. Chcecie sobie praktykować gusła? Nic mi do tego. Ale w---------ć z tym do kościoła. Katecheza finansowana z publicznych pieniędzy to złodziejstwo i k------o do kwadratu. Fantastyke można przerabiać na języku polskim, nie trzeba dodatkowych godzin religi. Won z tą indoktrynacją w cholere.
  • Odpowiedz
@Gert: Czy ja mówię, że nie mają racji? Ja osobiście popieram (religia w szkole ujdzie, ale nie za nasze pieniądze. A czemu ma zostać w szkole? Bo nie dość, że obecnie dzieciaki i tak nie mają już w takiej średniej za dużo czasu zakładając że ciągną na poziomie chociaż 4.0 to jeszcze musieliby z---------ć na drugi koniec swojego miasta/wioski do kościoła na nauczanie - niektórym nie pasowałyby po tym dojazdy
  • Odpowiedz
@VivaPlatija: a przeczytałeś projekt? W projekcie jest tylko powiedziane, że religia ma nie być finansowana z budżetu, a ewentualne lekcje religii będzie można prowadzić w wynajmowanych po rynkowych cenach salkach szkolnych po normalnych zajęciach.
  • Odpowiedz
@Majk_: A ja tam w sumie po dłuższej rewizji widzę małpy z obu stron rzucające się wzajemnie swoim właśnie wysranym kałem ( ͡º ͜ʖ͡º)

I dlatego ciężko w sumie w tym kraju coś zmienić. Jakakolwiek dyskusja nt. zmian pewnych fundamentów (polityczne, religijne, etc. ) kończy się właśnie tak
  • Odpowiedz