Aktywne Wpisy
![elozapiekanka](https://wykop.pl/cdn/c3397992/elozapiekanka_oCZwcRzfob,q60.jpg)
elozapiekanka +15
TLDR -szukam pracy jako java developer juz 4 msc i lipa
2 lata exp - inż
codziennie min 1 rozmowa z hr
srednio raz na tydz rozmowa tech
CV mam dobre bo HR dzowni
(mialem CV mniej kolorowe ale skumalem ze przegladaja baby z HR i jak jest zbyt skompliowane to one juz sie gubia)
Z HR spoko bo mam TECH rozmowy
TECH juz na pamiec znam przebiegi rozmow
15 minut mowia
2 lata exp - inż
codziennie min 1 rozmowa z hr
srednio raz na tydz rozmowa tech
CV mam dobre bo HR dzowni
(mialem CV mniej kolorowe ale skumalem ze przegladaja baby z HR i jak jest zbyt skompliowane to one juz sie gubia)
Z HR spoko bo mam TECH rozmowy
TECH juz na pamiec znam przebiegi rozmow
15 minut mowia
![elozapiekanka - TLDR -szukam pracy jako java developer juz 4 msc i lipa
2 lata exp -...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/cae3b7f272c137c99ae2d0753128a3aa910a1cb5cf49b80b9a96977e418730d2,w150.jpg)
![JulianGangol](https://wykop.pl/cdn/c3397992/JulianGangol_QZdKx0H487,q60.jpg)
JulianGangol +67
Zaorana i zmasakrowana swolocz lewacka. Piekna riposta. Panie Mentzen wybrnal pan jak poeta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#polityka #polska #konfederacja #bekazlewactwa #bekazpisu #pis #wybory #4konserwy #neuropa #wydarzenia #heheszki #humorobrazkowy
#polityka #polska #konfederacja #bekazlewactwa #bekazpisu #pis #wybory #4konserwy #neuropa #wydarzenia #heheszki #humorobrazkowy
![JulianGangol - Zaorana i zmasakrowana swolocz lewacka. Piekna riposta. Panie Mentzen ...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/415e6d02fb327250015f0e0818c733a131999cc0833a62d48baaca4aeee857e2,w150h100.jpg)
Jestes zdrowy to placisz skladki na ubezpieczenie zdrowotne... zaczynasz przewlekle chorowac to pracodawca cie zwalnia, bo w sumie to czemu mial by ci placic jak nie pracujesz. Jak cie zwolnil to tracisz ubezpieczenie... no powiedzmy ze troche odlozyles i przez pare miesiecy kontynujesz oplacanie skladki (co nie jest tanie) i co potem? Dzisiaj przyszedl mi rachunek za proste badanie okresowe za ktore w Polsce zaplacil bym prywatnie max 50pln... tutaj 760$... ciesze sie ze ubezpieczenie pokrywa calosc :)
Nie leczysz sie bo nie pracujesz... nie pracujesz bo sie nie leczysz.... tak dziala wolny rynek ( ͡º ͜ʖ͡º)
PS: Za jakis czas pojawi sie szerszy wpis o amerykanskim systemie ubezpieczen... bo to ciekawe zagadnienie, ale zdecydowanie nie na 5 minutowy wpis.
#podrugiejstroniebajora #sluzbazdrowia
No #!$%@? super
No niektórzy myślą że jak nie będzie publicznej służby zdrowia(w kieszeni zostanie im jakieś 350 zł miesięcznie więcej) to nagle będzie ich stać na zabiegi które tak naprawdę(nawet te drobne) kosztują dziesiątki tysięcy złotych.Jak z Korwinem i jego paróweczkami.
Komentarz usunięty przez autora
Aha,jeszcze bym dodał
i TO jest dopiero wolny rynek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym to co napisałeś sprawia, że w USA w mgnieniu oka z człowiek z klasy średniej można stoczyć się na ulicę. Dlatego jest tam tak wielu bezdomnych.
@Taco_Polaco: Ten niedościgniony wolny rynek dla kuców to w zasadzie konkurencja doskonała. Jeśli rzeczywistość zderzy ich z naturalnym oligopolem (znaczenie skali w ubezpieczeniach) działającym na rynku ze sztywnym popytem (komu się nie opłaca płacić za leczenie?) to tym gorzej dla rzeczywistości - zostanie zastąpiona chochołem, a następnie zmasakrowana.
@Taco_Polaco: co ma wspólnego wolny rynek z sytuacją, w której istnieje obowiązek zakupu usługi, od pół wieku istnieje obowiązek opłacenia usługi obcym ludziom, istnieje kilkanaście niezależnych państwowych podmiotów dystrybuujących cudze wpłaty na cudzą rzecz, a 2/3 wydatków na rynku tejże usługi pochodzi z budżetu federalnego? @MQs: to też do Ciebie.
@ImOut: problem w tym,
@Yattaman: Czesciowo napewno... ale bezdomni w USA to jednak glownie osoby z zaburzeniami psychicznymi
@Taco_Polaco: doczytaj sobie cumplu czym jest wolny rynek oraz w jaki sposob obamacare rowzni sie od wolnego rynku. To na początel :)
@Taco_Polaco: To jest jakiś bezsens. W Polsce o ile się nie mylę jest tak, że jak nie jesteś ubezpieczony i zachorujesz to musisz się najpierw z tego wyleczyć. Jedynie będąc zdrowym można dostać ubezpieczenie.
I powinno to też działać na odwrót, ubezpieczenie powinno być ważne do czasu pełnego wyleczenia, a nie zaprzestania płacenia składek. Oczywiście jeżeli zachorowało się w
@Taco_Polaco: Raczej służba zdrowia w USA jest idealnym przeciwieństwem wolnego rynku ;). Pokazuje za to co się może stać kiedy rząd zbyt mocno ingeruje w jakąś branżę.
Sluzba zdrowia w usa nie jest wolnorynkowa
Zamykam.
Zawsze z was Ciebe kuce jak wodze ten temat:) Nagle sie okazuje, ze jednak nie ma tam wolnego rynku, a wręcz jego przeciwieństwo:) Jak sir okazuje, ze wolny rynek nie działa w jakimś sektorze to nagle go tam nie ma i potrzebujemy wiecej wolnego rynku:) Dokładnie tak jak z socjalizmem. Było #!$%@?, bo nigdy go ne osiągnęliśmy. Zawsze jest jakies wytlumaczenie:)
@Taco_Polaco: A to tylko w USA tak jest? W Polsce nie? :) W mojej poprzedniej pracy dwie osoby w ten sposób dostały kopa.
zyjesz sobie w polsce jako kobiecinka, zarabiasz slabo ale masz oplacone co trzeba, wiadomo przychodzi wiek >40lat zaczynasz chorowac, ale musisz czekac
i teraz tak operacja zacmy - 5-7lat
problemy ze stawem biodrowym - 25lat
napewno teggo nie wiem i nie chcesz wiedziec zapewniam Cie to operacje w polskich szpitalach wygladaja no nie chce ci zochydzac niedzieli, to jest produkcja fabryczna, byle wiecej