Wpis z mikrobloga

@Cheater: wzrósł eksport bo w Polsce zaczął obowiązywać niski CIT, dlatego dużo firm pozakładało tutaj swoje filie – między innymi dzięki obniżce CIT. Tak trudno to dostrzec?

Ehh, ekonomistom czasem tak trudno powiązać ze sobą kilka faktów.
  • Odpowiedz
nadinterpretujesz ten tekst. po przecinku jest o sprzedaży, nie o obrotach, a to zasadnicza różnica.

@dreaper: SPRZEDAŻ TO OBROTY w tym kontekście. Zrozum to wreszcie.
  • Odpowiedz
od samozatrudnienia płaci się PIT a nie CIT, beka to z tych co tego nie wiedzą.

@franekfm: Samozatrudnienie wykonywane na podstawie JDG oznacza możliwość płacenia CIT.
  • Odpowiedz
Samozatrudnienie wykonywane na podstawie JDG oznacza możliwość płacenia CIT.

@rzep: skąd Ty to wziąłeś XÐ? CIT to podatek od osób prawnych a JDG to osoba fizyczna i płaci PIT.
  • Odpowiedz
skąd Ty to wziąłeś XÐ? CIT to podatek od osób prawnych a JDG to osoba fizyczna i płaci PIT.

@franekfm: Przepraszam, masz rzeczywiście rację, napisałem post na szybko i się nie zastanowiłem. Na JDG można płacić liniowy 19% (taki jak CIT), ale nie jest nazywany CIT tylko PIT36L.
  • Odpowiedz
@rzep: lub można zostać na zasadach ogólnych czyli zwykły PIT36 w tym nawet rozliczać przychody z JDG wspólnie ze współmałżonkiem. W przypadku PIT36L nie można się rozliczać ze współmałżonkiem i nie obowiązuje kwota wolna od podatku.
  • Odpowiedz
@franekfm: Owszem, dlatego napisałem "oznacza możliwość". Nie zmienia to faktu, że PIT36L nie jest zaliczany jako CIT i nie uwzględniany w kalkulacjach, więc miałeś rację.
  • Odpowiedz
@Cheater: no a gdzie kolego jest wykres importu? import to koszty dla przedsiębiorców. Podajesz mi wykres eksportu kompletnie bez pokazania drugiej strony czyli kosztowej. To nie jest podatek obrotowy kolego tylko dochodowy a podatek dochody płaci się od różnicy pomiędzy przychodami a kosztami. Jedni zarobili na eksporcie i odprowadzili od tego podatek inni w koszty sobie wrzucili produkty zakupione za granicą. GDZIE JEST WYKRES BILANSU HANDLOWEGO!!!
Ekonomiści, eh.
  • Odpowiedz