Wpis z mikrobloga

Irlandia była pod panowaniem angielskim przez 750 lat, od złożenia hołdu lennego Henrykowi II z dynastii Plantagenetów w 1171 r. aż do utworzenia w 1921 r. Wolnego Państwa Irlandzkiego

może nam się też kiedyś uda być względnie bezpiecznym i do tego niezależnym :P

#ciekawostki #historia #irlandia #uk
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zawod_Syn: wystarczy tu przyjechać, to jedna wielka wieś, sztucznie napompowana przez UE. Mówią po angielsku, wszystkie przepisy to kalka z UK, wszystkie większe korporacje z UK (albo USA). Tematem numer jeden wśród facetów jest piłka z UK. Większość zakupów online idzie z UK. itd itp
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz: mieszkam tu i tak nie uważam. A w UK to przepisy sami wymyślili? Korporacje tak samo jak w Polsce i w UK są z zagranicy. Co do piłki to nie wiem bo moi znajomi to raczej interesują sie rugby.
  • Odpowiedz
@KREM_Z_BROKUL @konsumpcjusz : Po 750 lat bycia zapyziałą rubieżą angielskiego królestwa są teraz bardziej wyedukowanym i bogatszym sądsiadem UK. Nawet w takich głupotach jak ilość autostrad per capita to zostawiają Niemcy daleko w tyle. Smutne jest tylko to, że oni wciąż mają jakiś kompleks wobec UK.
@rzet: To jest coś czego jeszcze nie rozumiem, niby te prawa jakieś nieudolne - ale np. w/g statystyk Banku Światowego to Irlandiia
  • Odpowiedz
autostrad per capita to zostawiają Niemcy daleko w tyle

@wrzesien: autostrady wybudowali w ostatnich 15 latach?
Zresztą skoro autostradada prowadzi do miasteczka 10tys to nie trudno nabić per capita. To nie żaden wyznacznik.

ale np. w/g statystyk Banku Światowego to Irlandiia bije UK jeśli chodzi o czas na
  • Odpowiedz
@rzet: Ej, wybrałeś najdroższy region w Irlandii - narzekanie na ceny Ci nie przysługuje! Płaciłem mniej za full-time creche 10h/5d.
I masz racje, w w 15 lat (albo nawet 100 lat niedpodległości) osiągneli więcej niż UK czy też Niemcy - które jak wiadomo startowały ze znacznie gorszej pozycji niż Irlandia.
  • Odpowiedz
@wrzesien: możesz się podniecac tym jak jest pięknie a ja wiem ze z małym wysiłkiem mogłoby być dużo lepiej.
Nie wiem, może jestem jeczydupa, ale nie lubię partactwa i udawania ze czegoś nie widzę jak mnie to piecze w oczy.
  • Odpowiedz
@konsumpcjusz: Prawo mają podobne bo oba kraje obecnie pochodzą z brytyjskiej kultury, czystej cywilizacji Okcydentu. Ta wsiowość Irlandii wynika z jej katolicyzmu. Nie mówię, że są jakimś ciemnogrodem, ale katolicy są mniej dynamiczni, bardziej bierni, czego skutkiem jest wsiowość ich państw.
  • Odpowiedz
@rzet: Nie twierdzę, iż Irlandia nie ma problemów - ba nawet "model" skandynawnsko-brytyjski też mnie okropnie irytuje. Po prostu relatywnie do ubogich kuzynów ze wschodu nieźle sobie radzi.
  • Odpowiedz
@wrzesien: w szkole tez mnie zawsze chcieli równać w dół, bo sobie nie radzili z moim entuzjazmem do przyjmowania wiedzy.. nic dobrego z tego nie wyszło ;/

jednocześnie te biedne i zle kraje wschodniej Europy miały dużo świetnych pomysłów które odrzucili w ostatnich 20latach, bo to komunizm.
  • Odpowiedz
@rzet: Hmm, kuzyn Irlandii ze wschodu to UK... Poza tym to się zgadzam, brak równania w dól jest jedną z zalet polskich szkół a i fakt że odrzuciliśmy areligijność po komunizmie też mnie boli. Myślę, iż nawet Irlandia bez katolickiego konswerwatyzmu miałaby się lepiej.
  • Odpowiedz