Wpis z mikrobloga

  • 413
Najlepszy nóż ever w kuchni. Niezastąpiony do pomidorów, kiełbasy, serów, ba, nawet kawał surowej wołowiny nim kroilem. Do krojenia usmazonych juz stekow - idealny. Świeży chlebek? Żaden problem! Ostry jak brzytwa, maly, ale niepozorny, nie wyobrażam sobie gotowania bez niego.

Przed państwem - Victorinox 5.0831 znany także jako "pikutek". Polecam mocno!
#noze #nozeboners #victorinox #gotujzwykopem #polecam #noz
Krupier - Najlepszy nóż ever w kuchni. Niezastąpiony do pomidorów, kiełbasy, serów, b...

źródło: comment_RqwP0zwAtY3APiUY74vOqe783TmbSZHX.jpg

Pobierz
  • 99
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adaslaw: przedewszystkim kup ustrzalke pretowa taka jak na zdjęciu. Jak masz dostęp do Ikei to tam za ok 30zl masz ceramiczną, która obok diamentowej jest uznawana za najlepszą, a ostrzalki dobrych producentów dochodzą do 300zl. Pamiętać musisz o 2 rzeczach :
1 taka ostrzalka nigdy nie naostrzysz noża, technicznie to jest polerka i służy do podostrzenia na szybko noża. Ale jeśli będziesz robić to dobrze to gwarantuje Ci ze kamienia nie potrzebujesz tylko raz do roku odwiedzić jakiegoś ziomeczka co ostrzy noże, żeby poprawił krawędź bo po czasie się skróci i coraz to częściej trzeba będzie ostrzyc i już nie będzie takiego efektu
2 po każdym ostrzeniu ew na koniec dnia jak będziesz mieć więcej roboty przetrzeć pręt sucha szmatką żeby zebrać opilki (ciemno szary osad

Wgłebienia niweluja częściowo problem przysysania się warzyw do noża podczas krojenia (np. Ziemniak) co jest największą zmora wysokich
siba_15 - @Adaslaw: przedewszystkim kup ustrzalke pretowa taka jak na zdjęciu. Jak ma...

źródło: comment_XZVfbSY2nhOinG2jfxAvm77xtpjSaHHT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@dodgers: noże do filtrowania to dość spora grupa, np do łososia nóż jest długi (do 40cm) żeby jednym płynnym ruchem uciąć filet i wygląda jak te co turasy mają do kebsa.
  • Odpowiedz