Wpis z mikrobloga

Mirki z #webdev, pytanie o system. Na czym siedzicie i dlaczego?
Mam obecnie Win 8.1 + Brackets + GIMP + EasyPHP (do testów). W którym miejscu jest bariera, po przekroczeniu której nie ma miejsca na #windows, a mam się przerzucić na np. #mint albo #ubuntu? A może jak najszybciej jest dobrze przerzucić się na #linux, klepać kod i testować pod nim?
#niewiemczydobrzetaguje
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tojtek: W domu Ubuntu, bo Linux jest najlepszym systemem developera, w pracy Windows 7, bo muszę pracować z rozwiązaniami Microsoftu (Azure, SQL Server, inne).

W każdym przypadku innym niż praca z .NET Linux lub OS X są znacznie lepszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
@Tojtek: W pracy wszyscy siedzimy na macach :)
OS X + webstorm + brackets/sublime + gimp i do frontendu jest idealnie.
Backendowcy mają IntelliJ IDEA.

W domu mam desktopa z win7 ale używam go głównie do gier ;)
I tak zawsze mam mbp ze sobą.
  • Odpowiedz
@Tojtek: zajmujesz się bardziej backendem czy frontendem? Jeśli frontend, to zostań na windowsie i zainwestuj w photoshopa, jeśli backend... to co ty robisz na tym Brackets? ;)
Postaw ubuntu + netbeans i ciesz się życiem :)
  • Odpowiedz
@Ginden: Zatem sobie postawię Ubu (lub Mint) obok Win. Dzięki. :)
@epi: Niestety "japko" jest poza moim zasięgiem. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@singollo: Bardziej frontend, ale będę chciał podbić wiedzę/umiejętności w zakresie backendu. Najbezpieczniej mi będzie powiedzieć, że się uczę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- tanie IO (Windows ma wielokrotnie większe latency operacji na plikach)

@Ginden:
T.....k - @Ginden: Zatem sobie postawię Ubu (lub Mint) obok Win. Dzięki. :)
@epi: Ni...

źródło: comment_nbO2JpVB3pSv60SUkU9FegEroXTUyqKr.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Tojtek: Latency to nie szybkość. :P
Windowsowi zabiera bardzo dużo sprawdzenie czy i gdzie plik jest, ale odczyt następuje już z prędkością dysku twardego, której system nie podniesie. Kup sobie SSD.
  • Odpowiedz
@Ginden: Mam dołek pieniężny, więc SSD nie da rady. Wiem, że system nie podniesie prędkości dysku, ale im mniejsze opóźnienie, tym w efekcie (choć minimalnie) krócej muszę czekać na reakcję. Dobrze kminię? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tojtek: Ja osobiście wolę Windows 7. Nie spotkałem się jeszcze z rzeczą, którą mógłbym zrobić na linuxie, a nie mógłbym na Windowsie. Windows dlatego, że jestem przyzwyczajony do klasycznego windowsowego UI. Ubuntu mi bardziej zamulał niż Win7.
  • Odpowiedz
@bonus: Ciekawie ten Elementary wygląda. :) Z czym się je Gulp?
@Ginden: Będę musiał w ogóle nauczyć się jakiegokolwiek frameworku PHP. Zend czy Laravel na początek? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Tilannon: Zobaczę jak będzie z szybkością. :D Co do UI nie będę miał raczej problemu z przyzwyczajeniem się.
  • Odpowiedz
@Tojtek: Gulp do automatyzacji zadań, odpalanie testów, minimalizacja i konkatenacja assetsów, kompilacja less itd. Jeszcze warto dodać do tego stacka Bower
  • Odpowiedz
@bonus: @Tojtek: ja rowniez pracuje na elementary od ~miesiaca i nie narzekam (wczesniej windows). nawet photoshop na wirtualce z win8.1 spoko daje rade, a moj lapek nie jest zadnym potworem (6gb ramu, na vm przeznaczam 4)
  • Odpowiedz
@Tilannon: Brak oficjalnych sterów, daj jakiś przykład z życia?
- bardzo bogate konfiguracje UI akurat :D ogarnij Compiz
- bash linuxowy jest znacznie szybszy i mniej podatny na błędy
  • Odpowiedz